26 Eylül 2014 Cuma

SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI GARNİTÜRLERİ - LEŞÇALNİK - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık -

     *  MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 kg. yufka, 200 gr. yeşil mercimek, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1  Türk kahvesi fincanı sıvı yağ, yeterli miktarda tuz    HAZIRLANIŞI :  Yeşil mercimek bol su ile yıkanıp suyu süzdürülür ve tencereye koyulur. Üzerine, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca ateşten alınarak suyu süzdürülür. Kuru soğanın kabukları soyularak, küp küp doğranır. Yarım kahve fincanı sıvı yağ, tavada kızdırılarak, doğranan kuru soğanlar kavrulur. 2 çorba kaşığı salça ve haşlanan yeşil mercimekler ilave edilerek, tahta kaşık ile yavaşça karıştırılır. Yufkanın yarısı, yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine; hazırlanan yeşil mercimekli, iç malzeme yayılır. Yufkaların diğer yarısı da iç malzemenin üzerine yayılır. Üzerine, kalan sıvı yağ sürülür. Önceden 180 C derecede ısıtılmış fırında, 30 dakika pişirilir. Pişince fırından çıkarılır. Bıçak ile istenilen şekilde kesilir. Sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.     * BİLGİ ;  Leşçalnik, Selânik göçmenlerine ait bir börektir. Hafif ve lezzetlidir. Akşamüstü çayının yanına da çok yakışır. Günümüzde; hazır yufkadan avcı böreği şeklinde sarılarak, fırında veya kızartılarak da, çay yanına yapılmaktadır.    Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder