2 Eylül 2014 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURU BÖRÜLCE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 su bardağı kuru börülce, 1 çay bardağı pirinç, 1 tane havuç, 1 tane salçalık kırmızı biber, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı reyhan, 1 tatlı kaşığı nane   HAZIRLANIŞI :  Kuru börülceler, bolsu ile yıkanır ve akşamdan ıslatılır ( su içinde bekletilir ). Ertesi gün tekrar bol su ile yıkandıktan sonra çorba tenceresine koyulur. Üzerini üç parmak geçecek kadar su ilave edilir ve orta hararetli ateşte, hafif dirice kıvamda haşlandıktan sonra süzgece boşaltılarak, suyu süzdürülür. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur. Tencere, orta hararetli ateşe oturtularak, zeytinyağı kızdırılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Küp küp doğranır ve kızan yağa atılarak, sararıncaya kadar şimşir kaşık ile karıştırılarak, kavrulur. Salçalar ilave edilerek, 1-2 dakika karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Havucun üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir. Sararan soğanlara ilave edilir. Salçalık kırmızı biberin sap ve tohumları çıkartılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp küp doğranarak, çorba tenceresine ilave edilir. Haşlanmış börülceler ve yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir. Çorba tenceresinin içindeki malzemelerin üzerini 4 parmak geçecek miktarda sıcak içme suyu ilave edilir ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Bir miktar tuz ilave edilir. Kaynayınca ateş kısılır. 20-25 dakika kadar pişirildikten sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE; Nar ekşisi, kuru reyhan ile kuru nane ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder