21 Mart 2011 Pazartesi
ŞEHRİYE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Kemik sulu, Et sulu veya Tavuk sulu Şehriyeli Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı kırılmış tel şehriye veya yarım su bardağı arpa şehriye, 6 su bardağı su, 2 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, yarım demet maydanoz, 1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : ÇİĞ ŞEHRİYEDEN HAZIRLANIŞI : Önce çorbanın suyu kaynatılır. 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edilerek, arpa veya tel şehriye koyulur. Karıştırılarak, yarım saat pişirilir. Şehriyeler, yumuşayıp şişince, ateşten indirilir. Üzerine ince kıyılmış maydonoz serpilip, limon sıkılarak, sıcak servis yapılır. Bu çorba; sade su ile yapıldığı gibi, tavuk veya et suyu ile de yapılabilinir. KAVRULMUŞ ŞEHRİYEDEN HAZIRLANIŞI : Arpa veya tel şehriye önce yağda kavrulur. Şehriyeler pembeleşince, üzerine kaynar su ilave edilir. Yarım saat kadar pişirilir. Üzeri maydonoz ve karabiber ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. Kavrulmuş şehriye ile yapılan çorbalara, et veya tavuk suyu konmaz. Şehriye çorbası, kemik suyu ile yapılırsa daha lezzetli olur. Yaşlılara, hastalıktan yeni kalkmış kimselere, kemik suyuna şehriye çorbası tavsiye edilir. İştahsız, zayıf çocuklar için, bu tür çorbalar çok yararlıdır. ** MANİ : Trampetler çalıyor. Yüzbaşılar darılıyor. Darılmayın yüzbaşı. Can yürekten ayrılmıyor. * Sar sar makarayı. Çöz çöz makarayı. Şöylede böyle. Şak şak şak. Komşu komşu. Tak tak. Aslan geliyor. Kaplan geliyor. Tıp. * Ebe ebe nesi var? Ayağında mesi var. Daha başka nesi var? Karga gibi sesi var.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder