8 Mart 2015 Pazar

DÖVMELİ ALACA ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Dövmeli alaca çorba - 
  MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 1,5 su bardağı dövme, 1 su bardağı yeşil mercimek, yarım su bardağı nohut, 3 tane kuru dolmalık biber, 3 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 çorba kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı kuru tarhun  HAZIRLANIŞI :  Dövme ve nohut, geceden suya koyularak, ıslatılır. Ertesi gün, suyu süzdürülerek, üzerini örtecek miktarda su ile tencereye koyulur. Orta hararetli ateşte, yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Kaynarken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile alınarak, atılır. Diğer bir tencerede, yeşil mercimek haşlanmaya bırakılır. Haşlanınca, suyu süzdürülür. 2-3 parçaya bölünen kuru biberle birlikte dövmenin piştiği tencereye koyulur. Yaklaşık 20 dakika pişirilir. Malzemelerin hepsi yumuşayıp özleşince, kabuğu soyulduktan sonra iri halkalar halinde doğranan, kuru soğanlar ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİNE; Tarhun, avuç içinde hafifçe ovalanarak, çorbanın içine bırakılır. Kızdırılan yağa bırakılan kırmızı pul biber, çorbanın üzerinde gezdirilir. Sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * Dövme yoksa, akşamdan ıslatılan nohut, haşlanır. Tarifteki gibi, mercimek ve kuru biberle birlikte pişirilir. İçine, bulgur ve kuru soğanlar ilave edilip, pişirilir. Üzerine; ufalanmış tarhun koyulur. Kırmızı pul biber yakılır. Bu çorbanın adı da  '' BULGURLU ALACA ÇORBA ''  olur. Gaziantep mutfağında bu çorbalar genellikle, kırmızı pul biber ve turşu ile servis edilir.                                        
- Dövmeli alaca çorba -
- Bulgurlu alaca çorba -
- Bulgurlu alaca çorba -
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder