7 Mart 2015 Cumartesi

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ - ( GAZİANTEP MUTFAĞI ) - 6 kişilik - - Sıcak Çorba -


- Süzme mercimek çorbası -
 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1,5 su bardağı kırmızı mercimek, 1 tane patates, 2 tane ilikli kemik, 1,5 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tane limon, 6 su bardağı su, yeterli miktarda kırmızı biber, kimyon, tuz  * 1 komposto kâsesi küçük doğranıp kızartılmış ekmek   HAZIRLANIŞI :  Kırmızı mercimekler ile ilikli kemikler, bol su ile yıkanır ve çorba tenceresine koyulur. Kabuğu soyulmuş kuru soğan ile patates yıkanır ve bütün olarak, çorba tenceresine ilave edilir. 6 su bardağı su ile tuz eklenir ve orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynarken üzerinde biriken kef, kevgir ile alınarak, atılır. Kaynarken ara sıra çırpılır. 45 dakika kaynatıldıktan sonra tel süzgeçten geçirilir. Çorba tenceresinde, 1 çorba kaşığı tereyağı eritilir. Un ilave edilerek, çırpılır ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Süzgeçten geçirilen mercimekler ile su ilave edilir. Ara sıra çırpılarak, pişirilir. Çorba kıvam alınca, kimyon ilave edilir ve ateşten alınır. Küçük doğranıp, kızartılmış ekmekler ilave edilir. Sos tavasında 1 çorba kaşığı tereyağı yakılır. Üzerine kırmızı biber atılır ve çorbanın üzerine dökülür. Limon dilimleri eşliğinde, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.            * Süzme mercimek çorbası,  Gaziantep ve yöresinde yaz, kış sevilerek içilen bir çorbadır. Hasta olunca veya yemek yemek istenmediğinde, limonlu süzme mercimek çorbası içilir. Süzmeden de pişirilir.                                    
- Süzme mercimek çorbası -
- Süzme mercimek çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder