8 Mart 2015 Pazar

FISTIKLI ÇORBA - GAZİANTEP MUTFAĞI - GÜNEYDOĞU ANADOLU MUTFAĞI ( 4-6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Fıstıklı çorba -
 MALZEMELER :  2 su bardağı un, 4 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 5 su bardağı et suyu veya tavuk suyu, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı tuzsuz badem, 1 çorba kaşığı tuzsuz Antep fıstığı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı hasbir ( safran ) veya kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tereyağı  HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresinde, 2 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı eritilir. Yağ kızınca, un eklenir ve sararıncaya kadar yaklaşık 3-5 dakika kavrulur. Çorba tenceresi ateşten alınır. Kavrulmuş una, azar azar süt ilave edilir ve topak kalmayacak şekilde çırpılarak, yedirilir. Tuz eklenir. Kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Antep fıstığı ile bademler, küçük bir kap içine koyulur. Üzerlerini geçecek kadar su ilave edilip, 2-3 dakika kaynatılır. Kaynayınca, suyu süzdürülür ve soğuk sudan geçirilir. Kabukları soyulur. 1 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı bir tavada eritilir. İçine, Antep fıstıkları ile bademler koyulur. Bademler, altın sarısı rengini alıncaya kadar kızartılır. Pişen çorbaya, kızartılan Antep fıstıkları ile bademler eklenir ve karıştırılır.  ÜZERİNE ; Tereyağı kızdırılır. Hasbir ( safran ) veya kırmızı biber ilave edilip karıştırıldıktan sonra çorbanın üzerine dökülür. Hazırlanan çorba, kruton eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * BİLGİ ;  Fıstıklı çorbaya '' Fıstık Çorbası '' da denilmektedir. Gaziantep 'te fıstıklı çorba, salçalı da pişirilmektedir. Salça, unu kavurduktan sonra eklenmektedir.                                                                                          
- Fıstıklı çorba ( salçalı ) -
- Fıstıklı çorba -
- Fıstıklı çorba -
-Fıstıklı çorba -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder