7 Mart 2015 Cumartesi

KEME ÇORBASI - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ - GAZİANTEP MUTFAĞI ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Keme Çorbası -
   MALZEMELER :  300 gr. keme ( bir mantar türü ), 2 çorba kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 3 su bardağı et suyu, 1 su bardağı süt, yeterli miktarda karabiber, kırmızı pul biber ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresinde yağ eritilir. Un ilave edilir ve sararıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Et suyu koyulup, karıştırılır. Temizlenip soyulan keme, ince ince kıyılır ve tuz ilavesiyle 30 dakika pişmeye bırakılır. Pişince içine 1 su bardağı süt koyulur. 1-2 taşım kaynatılıp, ateşten alınır. Yağda yakılmış kırmızı biber ve karabiber karıştırıldıktan sonra servis yapılır.   Afiyet olsun.    BİLGİ ;  Keme ( trüf ) mantarı, Malatya ' da '' dolaman ''  Araplarda '' kama ''  Avrupa ve Amerika ' da  '' türüf '' adıyla anılmaktadır. Toprağın altında yetişen değerli ve pahalı bir mantar türüdür. Her yerde yetişmeyen, sadece güney doğu bölgemizde ilkbaharda çok kısa bir dönem içinde var olan, üzeri esnek ve hafifçe tüylü, toprağın altındayken sarımsı renkte olup, çıkarıldığında koyulaşan bir mantar türüdür. Görünüşü, yerelmasına benzemektedir. Çok pahalı olması sebebiyle, dünya mutfaklarında kullanımı pek yaygın değildir. Daha ucuz olması sebebi ile daha çok yağı kullanılmaktadır.              
- Keme Çorbası -

         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder