28 Mart 2015 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL BALIK ÇORBASI - HAMSİ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -


Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
  MALZEMELER :  3 tane kuru soğan, 5 diş sarımsak, yarım kg. hamsi balığı, 2 çorba kaşığı mısır unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 dal yapraklı kereviz sapı, 6 tane tere yaprağı, 4 su bardağı balık suyu, 1 tane yıldız anason, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tane limon, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 kâse patlamış mısır, 1 çorba kaşığı kırmızı toz biber  HAZIRLANIŞI ;  Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra sarımsaklar büyük parçalar halinde doğranır. Kuru soğanlar, yarım ay şeklinde, ince ince doğranır. Hamsi balıkları fileto şeklinde ( orta kılçığı ile başı çıkarılarak ) ayıklanır. Yıkanır ve suyunun süzülmesi için kevgirde bekletilir. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Isınınca, iri doğranmış sarımsaklar koyulur ve sararıncaya kadar karıştırılarak, kavrulur. Kavrulunca, yarım ay şeklinde ince ince doğranmış kuru soğanlar ilave edilir. Karabiber, tuz ve yıldız anason eklenir. Kuru soğanlar karamelize oluncaya kadar kavrulur. Mısır unu serpiştirilir ve birlikte 1-2 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Kaşık ile üstü düzleştirilir ve 2 su bardağı balık suyu ilave edilir. Üzerine, fileto olarak ayıklanmış hamsi balıkları, açık fileto olarak dizilir. Üzerine tekrar 2 su bardağı balık suyu boşaltılır. Tencerenin kapağı kapalı olarak, orta hararetli ateşte, 5 dakika pişmeye bırakılır. Yapraklı kereviz sapı ile tere yaprakları bol su ile yıkanıp, kurulandıktan sonra kaşıktan sarkmayacak şekilde ince ince doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. Kimyon serpilir. 1-2 dakika pişirildikten sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Yıldız anason çıkarılır. Yarım limonun suyu sıkılarak, çorbaya ilave edilir ve karıştırılır. Pişirilen çorba, çorba kâselerine pay edilir.  ÜZERİNE ; 1 avuç patlamış mısır serpiştirilir. Mısırların üzerine kırmızı toz biber serpilir. Patlamış mısır eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * Yapraklı kereviz sapı ile tere yaprakları yerine, karalahana veya ıspanak yaprakları da kullanılabilir.                                                                                                                                                        
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -
Sevgi ' nin spesyal balık çorbası - Hamsi çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder