15 Mayıs 2011 Pazar

BAĞLAMA NEDİR ? ÇORBA BAĞLAMA TEKNİKLERİ NELERDİR ?

  Çorba, yahni ve sos gibi sulu yiyecekleri, daha yoğun kıvamlı hale getirmek için, yapılan işleme BAĞLAMA denir. Tarihte; ilk bağlayıcı madde olarak, '' ekmek içi '' kullanılmıştır. Bu yöntem halen, günümüzde bazı köftelerin bağlanmasında ve çerkeztavuğu gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Tarihte daha sonra bağlayıcı olarak, '' un '' ve  '' unun yağda kavrulması ''  ile elde edilen '' meyane '' kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de en çok kullanılan bağlama yöntemi budur. Zeytinyağı, limon suyu veya sirke gibi birbirine karışmayan maddeleri bağlamak için, '' yumurta sarısı '' kullanılmaktadır. Günümüzün modern mutfakları, en iyi bağlayıcı olarak, '' mısır nişastası '' nı  ve  '' krema '' yı tercih etmektedirler.  Çorbalar, 2 şekilde bağlanır. 1- Üstten Bağlama : Pişen çorba, ateşten alınmaya yakın, üzerine meyanesi ( terbiyesi ) ilave edilir. 2- Alttan Bağlama : Çorbanın önce meyanesi ( terbiyesi ) kavrulur. Daha sonra su ve diğer malzemeler ilave edilir.

1 yorum: