19 Mayıs 2011 Perşembe

PIRASA ÇORBASININ FAYDALARI VE PIRASA ÇORBASI TARİFİ

   Pırasa; çeşitli vitaminler, mineraller ve nitritler içerir.  1- Pırasa; sindirimi kolaylaştırarak, mide ve bağırsak şikayetlerini giderir. 2- Damar sertliğine faydalıdır. 3- İştah açıcıdır. 4- Uykuyu kolaylaştırır. 5- Cinsel gücü arttırır. 6- Pırasa çorbası; böbrekleri çalıştırarak, bol idrar söktürür. 7- Vücudda birikmiş olan, üre asidi ve ürat tuzlarının dışarıya atılmasını sağlar. 8- Potasyum, demir, kalsiyum mineralleri ve yüksek miktarda lif içermesi sebebiyle, önemli bir besin maddesidir. 9- Göğsü yumuşatır, öksürüğe iyi gelir, balgam söktürücüdür. Bunun için; '' Pırasa Çorbası '' içmeliyiz.   PIRASA ÇORBASI :  MALZEMELER :   3 tane kalın pırasa, 1 çay kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tane kuru soğan ( ince doğranmış ), 1,5 su bardağı pirinç, 4,5 su bardağı sebze suyu, karabiber, tuz, üzerini süslemek için; ince kıyılmış maydanoz.   HAZIRLANIŞI :   Pırasalar temizlenip yıkandıktan sonra, ince ince kıyılırlar. Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Temizlenip yıkandıktan sonra ince kıyılmış kuru soğan ve pırasalar tencereye koyularak, orta hararetli ateşte, tahta kaşık ile kavrulurlar. Ayıklanıp yıkanmış pirinç de ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Sebze suyu ilave edilerek, tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır. Kısık ateşte, yaklaşık 1 saat pişirildikten sonra, ateşten alınıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Pırasa Çorbası, ayrıca; Permesan peynirli, tavuklu, ezme şeklinde, havuçlu ve terbiyeli olarak da hazırlanabilir.         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder