19 Mayıs 2011 Perşembe
ÇORBA HAZIRLARKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR
1- Çorbanın suyu az gelirse; kesinlikle soğuk su ilave etmemeliyiz. Mutlaka sıcak su ilave etmeliyiz. 2- Ertesi güne kalan çorbalar, yoğunlaşırlar.Bu çorbaları yeniden ısıtırken, içine biraz sıcak su ilave edilirse, önceki lezzetlerini korurlar. 3- Et, tavuk veya hindi suyu ile hazırlanmış çorbaların servisi, limon ile birlikte yapılmalıdır. 4- Terbiyeli çorbalara ve yoğurtlu çorbalara tuz, çorbayı ateşten indirmeden az önce ilave edilmelidir. Bu kurala uyulmaz ise, yoğurt kesilir. 5- Buzdolabına koyulan çorbanın üzerinde, donmuş bir yağ tabakası oluşmuş ise, bir kısmı bırakılarak veya hepsi, bir kaşık ile alınarak, atılır. 6- Çorbada; et veya tavuk suyu tabletleri kullanılıyorsa, bu tabletler tuzlu olduğu için, çorbaya koyulan tuz miktarı azaltılmalıdır. 7- Çorbaların pişirileceği tencereler, çorbanın taşabileceği ihtimaline karşı, büyük olmalıdır. 8- Çorbanın kaynarken taşmaması için; çorba tenceresinin ağzına, bir tülbent v.b. yardımı ile tüm çevresine zeytinyağı sürülmelidir. 9- Çorba pişirirken, kısık ateş kullanılırsa, çorba; harlı ateşte pişirilen çorbaya göre, daha lezzetli olur. 10- Et, tavuk ve hindi suyu ile çorba pişirirken, bunların yağlı olduğu göz önünde tutularak, çorbaya yağ koymamalı yada çok az yağ koyulmalıdır. 11- Soğuk çorbalar, soğuk olarak; sıcak çorbalar ise sıcak olarak ikram edilmelidir. 12- Çorbaların et suları usüllerine uygun olarak hazırlanmalıdır. En lezzetli et suyu, butun alt kısmı, incik ve gerdan etinden hazırlanır. 13- Jelatinimsi et suyu hazırlamak istenirse, ilikli kemik kullanılır. Daha çok jelatinimsi olması için de, paça ( hayvanın ayağı ) kullanılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder