19 Mayıs 2011 Perşembe

ÇORBA HAZIRLARKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR

 1- Çorbanın suyu az gelirse; kesinlikle soğuk su ilave etmemeliyiz. Mutlaka sıcak su ilave etmeliyiz.   2- Ertesi güne kalan çorbalar, yoğunlaşırlar.Bu çorbaları yeniden ısıtırken, içine biraz sıcak su ilave edilirse, önceki lezzetlerini korurlar.  3- Et, tavuk veya hindi suyu ile hazırlanmış çorbaların servisi, limon ile birlikte yapılmalıdır.  4- Terbiyeli çorbalara ve yoğurtlu çorbalara tuz, çorbayı ateşten indirmeden az önce ilave edilmelidir. Bu kurala uyulmaz ise, yoğurt kesilir.  5- Buzdolabına koyulan çorbanın üzerinde, donmuş bir yağ tabakası oluşmuş ise, bir kısmı bırakılarak veya hepsi, bir kaşık ile alınarak, atılır.  6- Çorbada; et veya tavuk suyu tabletleri kullanılıyorsa, bu tabletler tuzlu olduğu için, çorbaya koyulan tuz miktarı azaltılmalıdır.   7- Çorbaların pişirileceği tencereler, çorbanın taşabileceği ihtimaline karşı, büyük olmalıdır.  8- Çorbanın kaynarken taşmaması için; çorba tenceresinin ağzına, bir tülbent v.b. yardımı ile tüm çevresine zeytinyağı sürülmelidir.  9- Çorba pişirirken, kısık ateş kullanılırsa, çorba; harlı ateşte pişirilen çorbaya göre, daha lezzetli olur.   10- Et, tavuk ve hindi suyu ile çorba pişirirken, bunların yağlı olduğu göz önünde tutularak, çorbaya yağ koymamalı yada çok az yağ koyulmalıdır.   11- Soğuk çorbalar, soğuk olarak; sıcak çorbalar ise sıcak olarak ikram edilmelidir.  12- Çorbaların et suları usüllerine uygun olarak hazırlanmalıdır. En lezzetli et suyu, butun alt kısmı, incik ve gerdan etinden hazırlanır.  13- Jelatinimsi et suyu hazırlamak istenirse, ilikli kemik kullanılır. Daha çok jelatinimsi olması için de, paça ( hayvanın ayağı ) kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder