20 Mayıs 2011 Cuma

GENEL OLARAK; ÇORBANIN FAYDALARI, ÇORBANIN BESLENMEMİZDEKİ ÖNEMİ, ÇORBANIN SAĞLIĞIMIZA KATKILARI, NİÇİN ÇORBA İÇMELİYİZ ?

 1- Çorbalarımız; Türk Geleneksel Mutfak Kültürü ' müzün önemli bir parçasıdır. 2- Çorbalarımız; bol çeşitli oluşlarıyla ve lezzetli hazırlanışlarıyla, her türlü damak zevkine hitap ederler. 3- Çorbalarımız; sağlığımız açısından, sayısız fayda sağlarlar. 4- Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak, çorbadan vazgeçmemeliyiz. 5- Çorbalarımız; soğuk algınlığında ve çeşitli hastalıklarda, en iyi ilaçtır. 6- Soğuk kış günlerinde; '' Dumanı tüten bir çorba '' yı kim hayal etmez ki... 7- İştahımızı firenlemek için de, çorba içmeliyiz. 8- Çorba içerek; yeme duygumuzu tatmin etmiş olmakla birlikte, çorbanın doygunluk hissi yaratmasıyla, daha az gıda tüketmiş oluruz. 9- Çorbalar; çeşitlilikleriyle, sofralarımıza renk katarlar, sofralarımızı süslerler. 10- Bir tabak; bol limonlu, naneli veya maydanozlu çorba,'' Ramazan Sofraları'' mızın baş tacıdır, vazgeçilmezidir. Yemeğe sağlıklı bir başlangıç yapmamızı sağlar. 11- Örf ve adetlerimize göre,  misafir ağırlarken, sofradaki yemeklerin ikramı, çorba ile başlar.12- Çiğnenmeden de içilebilen çorbalar ( sulu ve ezme şeklinde hazırlanan çorbalar ), hastaların beslenmesinde ve bebeklerin belirli aylardan sonra, sağlıklı beslenmelerinde önemli rol oynar. 13- Aşırı kilolu veya obez kişilerin, kilo verme süreçlerinde çorbalar; doygunluk hissi yaratarak, yardımcı olurlar.14- Haftada 6-7 porsiyon çorba içmek, vücudumuza daha az yağ girmesini sağlar. Doygunluk hissi vermesi sebebi ile çorba içildikten sonra daha az gıda tüketilir. 15- Çorba; yaz-kış, soğuk-sıcak her zaman ve her şekilde içilebilen, her öğün yenilebilecek, sulu bir yiyecektir. 16- Çorbanın sulu bir yiyecek olması, vücudumuza giren su miktarı bakımından da önem taşır. Bilhassa; bir günde yeterince su içme alışkanlığı olmayan kişiler için büyük fayda sağlar. 17- Çorbaların;  kullanılan et ve tavuk suları, kullanılan sebzeler, baklagiller ve hazırlanış şekilleri sebebi ile sindirimleri kolaydır. 18- Çorbalar; sindirim sistemimizin, sağlıklı çalışmasını desteklerler. 19- Çorbalar; tüm besin guruplarını ( et, süt, tavuk, sebze ve baklagiller v.b. ), barındırdıkları için, besleyicidirler ve bir öğün olarak kabul edilebilirler. 20- Araştırmalara göre; erkeklerin kadınlara göre, daha çok çorba tükettikleri belirlenmiştir. Yine araştırmalara göre; sıgara içen kişilerin, içmeyenlere oranla, daha az çorba tükettikleri saptanmıştır.21- Çorbalar, sağlıklı yemek yeme alışkanlığını kazandırır ve geliştirirler. 22-Çorbalar; su, vitaminler, mineraller ve lif barındırdığı için, hastalıklara karşı korurlar, genç ve dinamik  kalmamızı sağlarlar. 23- Çorbalar; cilt sağlığımız için de faydalıdırlar. 24- Çoğu çorbaların hazırlanışlarında; domates ve çeşitli sebzeler olduğu için, '' Beta-Karoten '' gibi sağlıklı yaşamamızı destekleyen maddelerin miktarını da, çorba içme alışkanlığı sayesinde, arttırmış oluruz. 25- Uzmanlar; çocukların beslenmesinde, bebeklik döneminden başlayarak, büğüme çağına kadar, çorba çeşitlerini mutlaka önermektedirler. Çünkü, çorbalar; çok çeşitli malzemelerle hazırlandıkları için, besleyici değerleri çok yüksektir. Bu sebeple, sağlığımıza önemli katkı sağlarlar. 26- '' Ağaç yaş iken eğilir. '' Atasözünü hatırlayacak olursak, çocuklarımıza küçük yaşta ( hatta bebeklikten başlayarak ), çorba içme alışkanlığını kazandırmamızın, ne kadar çok önemli olduğunu anlayabiliriz. 27- Çocukların; sağlıklı ve bilinçli bir beslenme alışkanlığı, küçük yaşlarda kazandırılır ve devamı sağlanır. 28- Çorbalarımız; soğuk kış günlerinde; içimizi ısıtan, sıcak yaz günlerinde ise; içimizi serinletip, ferahlık veren, şifa kaynaklarımız ve iksirlerimizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder