28 Şubat 2015 Cumartesi

GAZİANTEP MUTFAK KÜLTÜRÜ - GAZİANTEP MUTFAĞINA AİT ÇORBALARIN İSİMLERİ - GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ -

                   
- Süzme mercimek çorbası -
   GAZİANTEP MUTFAK KÜLTÜRÜ ( GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ) : Gaziantep Mutfağı, doğu ile batı kültürlerinden etkilenmiş, kendine özgü bir mutfaktır. Müslüman Arap, Yahudi, Ermeni ve Türklerin kültürlerinin birleştiği bir mutfaktır. Gaziantep yöresine ait bu çok kültürlülük, en çok mutfaklarına yansımıştır. Gaziantep Mutfağı, kültürler sentezinden oluşmaktadır. Gaziantep ' te daha çok ete dayalı bir yemek kültürü vardır. Yemekler bol yağlı ve baharatlı olarak hazırlanır. Yemeklerde daha çok koyun eti kullanılmaktadır. Tavuk eti, Hindi eti ve son olarak da deve kuşu eti kullanılmaya başlanmıştır. Balık yemekleri ve sebze yemekleri yok denecek kadar azdır. Sebze yemekleri de etli olarak hazırlanmaktadır. Gaziantep Mutfağının en güzel yemekleri, Ramazan ayında ve bayramlarda yapılmaktadır. Ramazan ayında ve bayramlarda yemekler imece usulü hazırlanmaktadır. Örneğin; Yuvalama, Ramazan ayında ve bilhassa bayramlarda her evde mutlaka yapılan zahmetli bir yemektir.  GAZİANTEP MUTFAĞINA AİT ÇORBALARIN İSİMLERİ :  1- Gaziantep Tarhana Çorbası  2- Öz Çorba  3- Muni Çorbası  4- Aşir ( aşure ) Çorbası  5- Maşhor Çorbası 6- Keme Çorbası  7- Dövmeli Alaca Çorba  8- Yoğurtlu Dövme Çorbası  9- Ekşili Malhıtalı ( ekşili kırmızı mercimekli ) Çorba   10- Süzme Kırmızı Mercimek Çorbası  11- Maş Çorbası  12- Un ( püşürük ) Çorbası  13- Yoğurtlu Un Çorbası  14- Lebeni  Çorbası  15- Düğün Çorbası  16- Yoğurt Çorbası  17- Süt Çorbası  18- Soğan Çorbası  19- Şafak Çorbası  20- Börek Çorbası  21- Katma Çorbası  22- Bulgurlu Çorba  23- Mercimekli Tarhana Çorbası  24- Fıstıklı Çorba  25- Aşir Çorbası  26- Tavuklu Pirinç Çorbası  27- Fıstıklı Tavuklu Un Çorbası  28- Halder Çorbası  29- Pirpirim Çorbası  30- Et Paçası Çorbası  31- Simit ( ince bulgur ) Çorbası  32- Bademli Patlıcan Çorbası  33- Ekmek Aşı Çorbası  34- Yoğurtlu Dövmeli Pirpirim Çorbası  35- Mercimekli Bulgurlu Lapa Çorbası  36- Malhıtalı Çorba  37- Beyran Çorbası  38- Dövmeli Paça Çorbası  39- Yoğurtlu Maş Çorbası  40- Sebze çorbası  41- Soğuk Çorba  42- Omaç Çorbası  43- Ekmekten Omaç Çorbası  44- Kavurmalı Antep Çorbası  45- Bulama Çorbası  46- Öcce  47- Tennuri Çorbası  48- Şehriye Çorbası  50- Uyduruk Çorba  51- Pazılı Lebeniye Çorbası  52- Tatlılı Malhıta Çorbası                                                                                                                                                  
- Süzme mercimek çorbası -
- Süzme mercimek çorbası -
- Süzme mercimek çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder