21 Şubat 2015 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÇEMENLİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Sevgi ' nin spesyal çorbası - Çemenli yeşil mercimek çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 tane kereviz, 1 tane havuç veya şalgam, 1 tane patates,1,5 su bardağı yeşil mercimek,  2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 su bardağı içme suyu, yarım limon, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİNE ;  4 tane yarım ceviz içi   ÇEMEN MALZEMELERİ ; 1 çay bardağı mevsiminde ev usulü doğranarak kurutulmuş salçalık kırmızı biber ( kapya biber ), 1 çay bardağı mevsiminde doğranarak kurutulmuş domates, 2 diş soyulmuş sarımsak, 1 çay kaşığı kekik, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı çemen otu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı   ÇORBANIN HAZIRLANIŞI :  Kerevizin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra limonlu su içine minik küpler halinde doğranır. Havucun veya şalgamın üzeri bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra limonlu su içine minik küpler halinde doğranır. Patatesin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra minik küpler halinde limonlu su içine doğranır. Çorba tenceresine tereyağı ve zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte karıştırılarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Isınan yağa ilave edilir. Karabiber ile tuz serpilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Limonlu suda bekletilen havuç veya şalgam ile kerevizin suyu süzdürüldükten sonra kavrulmuş soğanlara ilave edilerek, birlikte kavurmaya devam edilir. Ayıklanmış yeşil mercimekler, bol su ile yıkanıp suyu süzdürüldükten sonra çorba tenceresine ilave edilir. 1-2 karıştırılarak, kavrulur. Daha sonra doğranmış patateslerin limonlu suyu süzdürülerek, çorba tenceresindeki malzemelere ilave edilir. Domates salçası, birkaç çorba kaşığı su içinde ezildikten sonra tencereye ilave edilir. Tavuk suyu ve çorbanın suyu koyulur. Karıştırıldıktan sonra pişmeye bırakılır. Çorba malzemeleri yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. ÇEMENİN HAZIRLANIŞI ; Çemen malzemeleri, mutfak robotuna koyulur. Robot çalıştırılarak, içindeki malzemelerin karışıp ezilmesi sağlanır. Karışıp ezilen çemen malzemeleri macun kıvamına gelir. Kâse içine alınır. Hazırlanan çorba, çorba kâselerine veya tabaklarına pay edilir. ÜZERİNE ; Hazırlanan çemenden 1 tatlı kaşığı koyulur. Ortasına yarım ceviz içi yerleştirildikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.         * Hazırlanan çemen, kızartılmış ekmek parçalarının üzerine sürülerek, bu çorbanın veya başka çorbaların yanında da servis edilebilir. Ayrıca; kahvaltılık olarak da kullanılabilir.                      
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Çemenli yeşil mercimek çorbası -
- Sevgi ' nin spesyal çorbası - Çemenli yeşil mercimek çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder