22 Şubat 2015 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI -TAVUKLU KURU BAMYA ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

Sevgi ' nin spesyal çorbası - Tavuklu kuru bamya çorbası -
 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 4 diş sarımsak, 300 gr. tavuk göğüs eti, 200 gr. kuru bamya, 1 tane domates, 1 tane çerliston biber, 1 çay bardağı pirinç, 1 çorba kaşığı tereyağı, 5 su bardağı tavuk suyu, 3 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2+2 çorba kaşığı sirke, 1+1 çay kaşığı kimyon, yeterli miktarda karabiber, toz kırmızı biber ve tuz   HAZIRLANIŞI : Tavuk göğüs eti yıkanır ve tencereye koyulur. Üzerini 2 parmak geçecek miktarda su ilave edilir. Defne yaprağı, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon, tuz veya 1 çay kaşığı tavuk baharatı koyularak, haşlanmaya bırakılır. Kuru bamyaların üzerindeki tüyleri temizlemek için temiz kuru bir bez ile ovulur. Kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küp şeklinde doğranır. Çerliston biberin sap ve tohumları çıkarılır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çukur tencerede, 2 çorba kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı tuz koyulmuş su kaynatılır. Kaynayınca, temizlenmiş kuru bamyalar koyulur ve orta hararetli ateşte, hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca, süzgeç ile suyu süzdürülür. Soğuk sudan geçirilir. Bamyaların dizildiği ip çıkarılır. Çorba tenceresine tereyağı koyularak, eritilir. Eriyince, doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar ilave edilir. Karıştırılarak, kavrulur. Biber salçası koyulur. Daha sonra doğranmış çerliston biberler koyulur. Kavurmaya devam edilir. Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesler ilave edilerek, birlikte biraz daha kavrulur. Haşlanmış kuru bamyalar ilave edilir. 1-2 karıştırılır. Haşlanan tavuk göğüs eti, tencereden çıkarılarak tabağa koyulur ve ılınması için bekletilir. Bu arada tavuk göğsünün haşlandığı su, süzgeç yardımı ile süzülür. Süzülmüş bu tavuk suyu, su ile 8 su bardağına tamamlanarak kavrulan malzemelere ilave edilir. Ilınan tavuk göğüs eti, küçük küpler halinde doğranarak, çorbaya ilave edilir. Kimyon, karabiber, toz kırmızı biber ilavesi ile kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinç koyulur. Pirinçler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. 2 çorba kaşığı sirke ilave edilerek, karıştırılan çorba, baharatlı çemen sürülmüş kızartılmış ekmek dilimleri eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * BAHARATLI ÇEMENİN KIŞLIK HAZIRLIKLARLA EV USULÜ HAZIRLANIŞI :   MALZEMELER ; 1 çay bardağı mevsiminde doğranarak kurutulmuş salçalık kırmızı biber ( kapya biber ), 1 çay bardağı mevsiminde doğranarak kurutulmuş domates, 1 çorba kaşığı yeşil zeytinyağı ( soğuk sıkma zeytinyağı ), 1 çay kaşığı kekik, 2 tane soyulmuş sarımsak, yarım tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı acı pul biber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber   * İsteğe bağlı olarak; 1 çay kaşığı çemen otu, yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz içi   HAZIRLANIŞI : Tüm malzemeler, mutfak robotuna koyularak ezilir. Macun kıvamına gelince çıkarılır. Kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Çorba eşliğinde servis yapılır. * İsteğe bağlı olarak; bir küçük cam kavanoza koyulup, buzdolabında 2 hafta tutulabilir. Kahvaltılık olarak da kullanılabilir.                                                                                                                                            
Sevgi ' nin spesyal çorbası - Tavuklu kuru bamya çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder