25 Ağustos 2011 Perşembe
BADEM ÇORBASI - Osmanlı Mutfağı ' ndan Kemik sulu, Sütlü, Unlu, Otlu, Meyvalı, Kuruyemişli Çorba - ( 8 porsiyon ) - Sıcak Çorba -
*1539 Osmanlı Mutfağı ' na ait, Edirne Sarayı' nda pişirilen bir çorbadır. MALZEMELER : 3 su bardağı süt ( 1/2 lt. ), badem ( 150 gr. ), acı badem ( 50 gr. ), 2,5 su bardağı un ( 200 gr. ), 4 çorba kaşığı tereyağı ( 150 gr. ), 1 tane misket Hindistan cevizi, 3 su bardağı kemik suyu ( 1/2 lt. ), 1 su bardağı içme suyu, 1 tane nar ( 250 gr. ), 1 çay kaşığı tuz ( 30 gr. ), yarım demet maydanoz HAZIRLANIŞI : Akşamdan ıslatılan bademler haşlanır ve kabukları soyulur. Blenderden geçirilir. Tencerede, tereyağı eritilir. Un ilave edilerek, hafif ateşte, 5 dakika kavrulur. Tencereye, süt, su ve çekilmiş bademler eklenir. Hafif ateşte, 20 dakika kaynatılır. Çorba, ateşten alınmaya yakın, misket Hindistan cevizi rendelenerek, ilave edilir. Tuz eklenir. Küçük bir tavada, az miktarda tereyağı eritilir. İçine biraz tereyağı koyulur. İçine, ince doğranmış maydanoz eklenir ve karıştırılarak, çorbanın üzerine dökülür. Servis sırasında, üzerine nar taneleri serpilir. Afiyet olsun. * Bu tarif ile yapılan çorba, Şah Cihangir ve Beyazıd ' in 1539 yılı Kasım ayının 2. yarısında Edirne ' de dağıtılan, sünnet törenindeki '' Çanak Yağması '' ziyafetinde yer almıştır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder