19 Şubat 2013 Salı
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUZU BEYİNLİ & DOMATESLİ TEL ŞEHRİYE ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük boy kuru soğan, 2 tane kuzu beyni, 5 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı tel şehriye, 1 çay bardağı haşlanmış kuru börülce, 2 tane büyük boy domates, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı sirke, 6 dal maydanoz, 3 dal dereotu, 1 tane defne yaprağı, 1-2 tutam karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 2-3 sap ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, ince dilimlenmiş 1 tane simit HAZIRLANIŞI : Kuzu beyinleri, soğuk çeşme suyunun altında iyice yıkanır. 1 çorba kaşığı sirke ilave edilmiş buzlu suya koyulur ve burada en az 1 saat bekletilir. Buzlu sudan çıkarılıp, tekrar soğuk su ile yıkanır. Beyinlerin zarı el ile dikkatlice soyulup çıkarılır. Kan damarlarının tümü ayıklanır ve yıkanır. 2-3 damla limon suyu, defne yaprağı, 1-2 tutam karabiber, 2 dal doğranmış maydanoz, yeterli miktarda tuz ve 1 kaşık sirke ile yayvan bir tencereye koyulur. Üzerine, 5 su bardağı içme suyu boşaltılır. Önce orta hararetli ateşte daha sonra ateş kısılarak, kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirilir. Üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak atılır. Beyinler haşlanınca, tabağa çıkartılır. Yarım saat kadar soğuması için bekletilir. Haşlandığı su kullanılmak üzere bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Çorba tenceresine, zeytinyağı ve tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Rendelenmiş soğan, 1 tutam karabiber, toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar pembeleştirilir. Domatesler, yıkanıp kurulandıktan sonra enlemesine ortadan ikiye kesilir. Çekirdekleri çıkarılır. Rendelenerek, pembeleştirilen soğanlara ilave edilir. Şimşir kaşık ile domatesler suyunu salıp çekinceye kadar, karıştırılarak kavrulur. Haşlanmış börülceler ( karnıkaralar ) ilave edilir. 2-3 dakika birlikte kavrulur. Beyinlerin haşlandığı su, 5 su bardağı içme suyuna tamamlanarak, çorba tenceresine boşaltılır. Şimşir kaşık ile karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, tel şehriyeler ilave edilir. Ateş biraz kısılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Şehriyeler pişince, çorba ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Tuzu eksik ise, tuz ilavesi yapılır. Büyük çorbalığa boşaltılır. Haşlanan beyinler, lokmalık parçalar halinde kesilerek, servis tabağına koyulur. ÜZERİ ; İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu ile süslenir. Toz kırmızı biber serpiştirilir. Taze sıkılmış limon suyu, ince doğranmış simit parçaları ve lokmalık doğranmış beyinlerin bulunduğu servis tabağı eşliğinde sofraya götürülür. Sofradaki kişiler, çorba tabaklarına, bir miktar haşlanıp lokmalık doğranmış beyinlerden koyarlar. Üzerine, hazırlanan çorbadan, 1 veya 1,5 kepçe sıcak çorbadan ilave edilir. İsteyenler, taze sıkılmış limon suyu da ilave edebilirler. İnce doğranmış simit ile birlikte, çorbalarını içerler. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder