16 Şubat 2013 Cumartesi

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - KASTAMONU SOĞANLI EKMEĞİ -

    *  Kastamonu ' da eskiden, 70 çeşitten fazla ekmek yapıldığı söylenmektedir. Kastamonu eski ekmek çeşitlerinden olan soğanlı ekmek, günümüzde hala yapılmaktadır.  SOĞANLI EKMEK :  MALZEMELER :  4 tane orta büyüklükte kuru soğan, 1 su bardağı zeytinyağı, kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya veya 1 çorba kaşığı bira mayası, 1 kg. beyaz böreklik un, 1 çorba kaşığı tuz, yeterli miktarda su   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tavayada zeytinyağı ısıtılır. Çentilmiş kuru soğanlar ilave edilerek, hafifçe pembeleştirilir. Yaş maya veya bira mayası su ile ( süt ile de olabilir ) eritilir. Yoğurma kabına, böreklik beyaz un koyulur. Ortası havuz gibi açılır. Buraya, pembeleştirdiğimiz çentilmiş soğan, yağı ile birlikte ilave edilir. 1 çorba kaşığı silme tuz da koyulduktan sonra su ile yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hazırlanan hamur, yağlanmış fırın tepsisine, el ile bastırılarak yayılır. Evin ılık bir yerinde, üstü örtülerek, mayalanmaya bırakılıp, kabarması için beklenir. Kabarınca, önceden 170 C derecede ısıtılmış olan fırında, üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Dilim dilim kesilir. Çay, ayran, yoğurt, cacık yanında,  genellikle de yoğurtlu veya sütlü çorbalarla birlikte, çorba garnitürü olarak tüketilir.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder