10 Şubat 2013 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - MUSKAT & KUSKUSLU PIRASA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 küçük kuru soğan, 4 sap pırasa, 3 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı buğday unu, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, yarım limon, 1,5 çay bardağı kuskus, bir tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tutam kimyon, 1 tutam kırmızı toz biber, çok az miktarda rendelenmiş muskat ( Hint cevizi ), yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; Közlenmiş pırasa, bir tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 3 çorba kaşığı sotelenmiş pırasa, yarım limon HAZIRLANIŞI : Pırasaların üst kabukları soyulup çıkarılır. İki tarafından, bir cm. ' lik kadarı kesilerek, çıkartılır. Bol su ile iyice yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyılır. Çorba tenceresine koyulur. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılıp, çorba tenceresine koyulurlar. Tereyağı ve zeytinyağı ilave edilen çorba tenceresi, orta hararetliden biraz daha hararetli ateşe oturtulur. Bir tutam tuz ile karabiber de ilave edilerek, kuru soğan, sarımsaklar ve pırasalar sotelenir. Sotelenince, 3 çorba kaşığı, çorbanın üzerine koyulmak üzere tabağa çıkartılır. Ateş, orta hararete indirilir. Çorba tenceresindeki sotelenmiş kuru soğan ile pırasaların üzerine, buğday unu serpiştirilir ve şimşir kaşık ile karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Muskat rendesi ( Hint cevizi ), kimyon, toz kırmızı biber, yarım limon suyu ile çorbanın suyu ilave edilir. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayıp, pırasalar yumuşamaya başlayınca, kuskus ilave edilerek, karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve kuskuslar şişip pişinceye kadar kaynatılır. Kuskuslar pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Kapağı kapalı olarak, 5 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada, 1-2 parça jülyen kesilmiş pırasa parçası, köz tavasında közlenir. Hazırlanan çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Taze çekilmiş her renkten karabiber, serpiştirilir. Közlenmiş ve sotelenmiş pırasa, doğranmış yarım limon eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Çorbaya; içme suyu yerine, sebze suyu, tavuk suyu veya et suyu da koyulabilir. Tercihen, süt de kullanılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder