9 Şubat 2013 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÇAM FISTIKLI & SÜTLÜ SUTERESİ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Ilık veya Soğuk Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane büyük boy kuru soğan, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1,5 çorba kaşığı buğday unu, 1 demet suteresi, 1-2  tutam karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 kâse tuzsuz lor peyniri, 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber    HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Buğday unu, karabiber ve yarım çay kaşığı kadar tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, orta hararetli ateşte kavrulur. 2-3 dakika sonra çam fıstıkları ilave edilerek, un pembeleşinceye kadar, kavurmaya devam edilir. Üzerine, süt ve içme suyu boşaltılır. Karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta, kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra piyazlık doğranır. 1 çay kaşığı tuz ile hafifçe ovularak, acısı çıkartılır. Bol soğuk su ile yıkanır. Tel süzgece koyularak, suyu süzdürülür. Kaynayan çorbaya, ilave edilir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Suterelerinin solgun olanları varsa ayıklanır. Bol su ile yıkanır. Sirkeli suda 5 dakika kadar bekletildikten sonra tekrar yıkanır. Sebze kurutma aletinde kurutulur veya havlu içinde, suyu alınır. Ot tahtasında, ince ince doğranır ve hazırlanan çorbaya ilave edilerek  karıştırılır. Çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, büyük servis kabına boşaltılır. Tuzsuz lor peyniri eşliğinde sofraya götürülür. Ilık servis yapılır. Soğuk servis yapılmak isteniyorsa, buzdolabında en az 2 saat kadar tutulduktan sonra sofraya götürülerek, servis yapılır. Sofradaki kişiler, çorba tabak veya kaselerine servis yapılmış çorbalarının üzerine, istedikleri miktarda tuzsuz lor peynirini, servis kaşığı yardımı ile alarak ilave ederler. İsteğe bağlı olarak, tuzsuz lor peynirinin üzerine, toz kırmızı biber serpilebilir.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder