5 Şubat 2013 Salı
TOFU & VERMİCELLİ İLE THAİ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 10 tane bıldırcın yumurtası, 1 tane büyük salatalık, 1 tane tavuk yumurtası, yarım kg. tavuk kıyması, 20- 25 tane kadar vermicelli ( ince uzun ve şeffaf görünümlü pirinç çubukları ), 1 kase tofu ( soya loru ), birkaç tane kereviz yaprağı, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Vermicelliler, yumuşamaları için, 1 saat kadar soğuk suda bekletilir. İstenilen boyda, makas ile kesilerek küçültülürler. Tavuk kıyması, yoğurma kabına koyulur. Vermicelliler, tavuk yumurtası, karabiber, tuz ilave edilerek, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Çorba tenceresinde, su kaynatılır ve hazırlanan köfteler ilave edilerek, pişirilir. Köfteler pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Hazırlanan çorba, kâselere servis edilince, haşlanmış bıldırcın yumurtaları, küp kesilmiş tofular ( soya loru, soya peyniri ), dilimlenmiş büyük boy salatalık, yıkanmış ve doğranmış kereviz yaprakları ilave edilir. Ayrıca, Tofu peksimeti, sıcak suda bekletilip, yumuşaması sağlanarak suyu süzülür ve şeritler biraz küçültülerek, çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba, sıcak olarak, yemek ile birlikte içilir. Afiyet olsun. ** BİLGİ ; * Bu çorbanın özelliği, içine çok fazla baharat vb. lezzetlendiricilerin koyulmamasıdır. Çünkü bu çorba, Tayland ' da çok baharatlı ve acı yemeklerin yanında servis edilir. Baharatlı ve acı yemeklerle birlikte içilir. Özellikle, bu Uzakdoğu çorbası, Tayland ' da bilinmekte ve sevilerek içilmektedir. * TOFU PEKSİMEDİ ; Bizim süt kaymağının, ince şeritler halinde kesilip kurutulduğunu düşünelim. Tofu peksimedi de, soya sütünün kaymağının, ince şeritler halinde kesilip kurutulması ile elde edilir. Çorbaya ilave etmeden önce, biraz sıcak suda bekletilerek, yumuşaması sağlanır. Suyu süzülür. Şeritler biraz küçültülerek, çorbaya ilave edilir. * TOFU NEDİR ? Tofu, soya loru, soya peyniridir. Soya sütünün çözeltisinden elde edilir. Salata ve çorbalarda kullanılır. Süzme peynir olarak da kullanılmaktadır. Yüksek bitkisel proteine sahiptir. Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkelerinde, popüler bir yiyecek maddesidir. Yağ içermez. Bitkisel protein açısından, dünyanın en zengin gıda maddesi olarak bilinir. Kalorisi yoktur. B vitamini ve demir kaynağıdır. Kolestrol içermez. Özellikle hayvansal gıdalar tüketmeyen kişiler için ideal bir protein kaynağıdır. Özellikle, yaşlı insanlar için, çiğnenmesi ve hazmı kolaydır. Meyveli ve sebzeli olarak hazırlanan tofu püresi, çocuklar için faydalı bir protein kaynağıdır. Bu sebeple, başta ABD olmak üzere, tüm dünya ülkelerinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Tofu; soya fasulyesinin ezilerek elde edilen püresinin haşlanması ve daha sonra posa ile suyunun ayrılması ile elde edilir. Tofu, posa kısmından yapılır. Tofu, buzdolabında tuzlu su içinde tutularak, muhafaza edilir. Suyu, iki günde bir değiştirilmelidir. 5 ay süresince, dondurularak da muhafaza edilebilir. Buzu çözülen tofu, tatlı bir karamel tadını alır. Deniz ürünleriyle hazırlanan soslar ve ızgaralarda kullanmak için idealdir. Tofu, kendine özgü tadı ile, özgün bir peynirdir. Hangi yiyeceğin içine koyulursa, o yiyeceğin tadını alır. * Tofu, M.Ö. 200 yılları civarında kullanılmaya başlanmıştır. * TOFU ÇEŞİTLERİ ; Amerikadaki şarküterilerde, 3 çeşit tofu bulunmaktadır. 1- KATI TOFU ; Yoğun ve katı haldedir. Çorbalarda, ızgaralarda, Tofunun şeklini kaybetmesini istemediğimiz yerlerde kullanılır. Katı tofuda, kalsiyum ve protein diğer tofulara nazaran, daha fazladır. 2- YUMUŞAK TOFU ; Tofu karışımı istenen tariflerde ve oryantal çorbalarda kullanılır. 3- İPEKSİ TOFU ; Kaymaksı bir tofudur. Pürelerde ve karışık yemeklerde kullanılır. * VERMİCELLİ NEDİR? Vermicelli; ince, uzun ve şeffaf görünümlü, pirinçten yapılmış ( çubuklar ) noodle ' dır. Kullanılacağı zaman, soğuk suda 1 saat bekletilerek, yumuşaması sağlanır ve makas ile istenilen uzunlukta kesilerek, küçültülür. Asya mutfağı ' nda genellikle, çorbalarda, salatalarda ve kızartma olarak kullanılır. Çin mutfağı ' nda çok yaygın olarak kullanılır. Pirinç çubukları, sıcak su ile şoklanarak, pişirilir. Kaynayan suda 6-8 dakika kadar haşlanarak, deniz mahsulleri salatalarına eklenebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder