4 Şubat 2013 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÜLTÜR MANTARLI & YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1 su bardağı yeşil mercimek, 3 diş sarımsak, 1 tane küçük boy havuç, 6 tane orta boy kültür mantarı, 1 tane domates, 4 su bardağı içme suyu, 1 çay bardağı süt, 1 tane defne yaprağı, 1 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 3-4 dal maydanoz, yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 4 tane limonlu suda haşlanmış minik kültür mantarı, yarım tatlı kaşığı rezene tohumu HAZIRLANIŞI : Yeşil mercimekler ayıklanır, bol su ile yıkanır ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile orta hararetli ateşte, haşlanmaya bırakılır. Haşlanınca, kevgire boşaltılarak, suyu süzülür ve soğuk sudan geçirilerek, suyunun süzülmesi için kevgirde bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra yemeklik doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulanır, ince ince kıyılır. Havucun üzeri bıçak ile kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin büyük tarafı ile rendelenerek, tabağa alınır. Kültür mantarları yıkanır. kurulanır. Saplarının koparılma kısmından, yarım santim kadarı kesilip, çıkarılır.Limon sıkılmış suya, ince ince doğranır. Domates yıkanır, kurulanır, enlemesine 2 eşit parçaya kesilip, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra rendelenir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar, kıyılmış sarımsaklar, defne yaprağı, karabiber ve yarım çay kaşığı kadar tuz ilave edilerek, şimşir kaşık ile sürekli olarak karıştırılarak, kavrulur. Soğanlar pembeleşince, kıyılmış kültürmantarları ile rendelenmiş havuçlar ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Rendelenmiş domates de koyularak, 5 dakika kadar, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, kavrulur. Yeşil mercimekler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edilir. Süt ve içme suyu da boşaltılarak, karıştırılır ve tencerenin kapağı yarım kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve çorba, ateşten alınıp, el blenderinden geçirilir. Tekrar, orta hararetli ateşe oturtulur. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılarak, çorbanın kıvamı isteğe göre ayarlanır. Bir taşım kaynatılan çorba ateşten alınır. İçinden, defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Çorbanın üzerine koyulacak olan, minik kültür mantarları yıkandıktan sonra limon suyu sıkılmış içme suyunda haşlanır ve tel süzgeçte suyunun süzülmesi için bekletilir. Hazırlanan çorba, servislik çorba kabına boşaltılır. ÜZERİNE ; Haşlanmış minik kültür mantarları, Rezene tohumu serpilir. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranmış maydanoz ve toz kırmızı biber serpilir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülerek sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder