19 Mayıs 2013 Pazar
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRLERİ - KIRMIZI SOĞANLI KURU ISIRGAN OTLU EKMEK - ( 8-10 kişilik )
MALZEMELER : 2 tane haşlanmış ve irili ufaklı doğranmış kırmızı soğan, 1 su bardağı haşlanmış ve ince ince kıyılmış kuru ısırgan otu, 1 çorba kaşığı yoğurt, yarım demet dereotu, 1 çay bardağı kıyılmış beyaz peynir, 1 çay bardağı kıyılmış kaşar peyniri, 1 çay bardağı siyah zeytin ezmesi, 2 çorba kaşığı bira mayası ( kuru maya ), 4 su bardağı buğday unu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda ( 1,5 su bardağı ) kırmızı soğanın ve kuru ısırgan otunun haşlandıktan sonra soğutulan suyu, yarım tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı toz şeker Kalıbı yağlamak için ; 1 tatlı kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI : Geniş ve çukur bir cam kap içine, buğday unu elenir. Tuz ilave edilerek, karıştırılır ve ortası havuz şeklinde açılır. Su bardağının içine, bira mayası ( kuru maya ), toz şeker, bir tutam tuz ve su koyulup, malzemeler eriyinceye kadar karıştırılır. Biraz bekletildikten sonra havuzun içine boşaltılır. Havuzun kenarındaki unlar, yavaş yavaş havuz içine doğru çekilerek ve yavaş yavaş kırmızı soğanın haşlandığı su ile kuru ısırgan otunun haşlandığı soğutulmuş su ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur. Üzeri örtülür ve iki katına çokacak şekilde kabarması için evin sıcak bir yerinde, yaklaşık 1-2 saat bekletilir. Kabaran hamura, haşlanıp irili ufaklı doğranmış kırmızı soğan, haşlanıp ince ince kıyılmış kuru ısırgan otu, yoğurt, yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış dereotu, kıyılmış beyaz peynir, kıyılmış kaşar peyniri, siyah zeytin ezmesi, zeytinyağı, tuz ilave edilerek, iyice yoğrulur. Gerekirse, hafifçe un serpiştirilir. Hazırlanan hamurun üzeri örtülür ve fırın 200 C derecede ısıtılır. Isınınca, ekmek kalıbı tereyağı ile yağlanır ve hamur içine yerleştirilerek, fırınlanır. Ekmek, kontrol edilerek, yaklaşık 40 - 45 dakika pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Fırın teli üzerinde, soğumaya bırakılır. Soğuyunca, istenilen şekilde ince ince dilimlenir. Pişirilen ekmek, hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder