22 Mayıs 2013 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ERİŞTELİ BALIK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 2 tane taze soğan, 2 tane levrek balığı, 2 çorba kaşığı erişte, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 3-4 dal roka, 3 dal maydanoz, 7 su bardağı içme suyu, 1 tane yıldız anason, 6 diş sarımsak, 1 tane limon, 1 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı anason   EŞLİĞİNDE ;  2 tane limonun taze sıkılmış suyu   HAZIRLANIŞI :  Levrek balıkları, başı, kuyruğu ve orta kılçığı üzerinde kalacak şekilde fileto biçiminde kesilerek  ayıklanır, yıkanır ve kevgire koyularak, suyu süzdürülür. Fırın, 200 C derecede ısıtılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine, levrek balıkları yerleştirilir. Balıkların arasına, kabukları soyulduktan sonra yıkanmış ve ince yuvarlaklar şeklinde doğranmış 1 tane kuru soğan yerleştirilir. Kabukları soyulmuş sarımsak dişleri, yıkanıp kurulanmış maydanozlar dalları, yıkandıktan sonra kabukları ile ince dilimler halinde yuvarlak doğranmış limonlar da balıkların aralarına yerleştirilir. Balıkların üzerine, ayıklandıktan sonra yıkanıp kurulanmış taze soğan parçaları koyulur. Bir tutam karabiber ve tuz serpiştirilir. Isınmış fırına koyularak, balıklar kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır ve ılınıncaya kadar bekletilir. Ilınınca, balıkların kafaları, kuyrukları ve orta kılçığı çıkartılarak, balık suyu elde edeceğimiz tencereye koyulur. Balıkların etleri kılçıklarından ayrılarak, lokmalık parçalar halinde tabak içine alınır. Fırınlanırken balıkların içine koyulan malzemeler de balık suyu çıkaracağımız tencereye koyulur. Aynı tencereye, kabukları soyulduktan sonra yıkanmış 1 tane bütün kuru soğan, yıldız anason ilave edilir. Üzerine, 7 su bardağı içme suyu boşaltılır, kafa, kuyruk ve orta kemik yumuşayıncaya kadar, orta hararetli ateşte  kaynamaya bırakılır. Hazırlanan balık suyu, ateşten alınarak, çorba tenceresinin üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilerek, süzülür. Tel süzgecin üzerinde kalan yıldız anason alınarak, balık suyuna ilave edilir. Tel süzgecin üzerinde kalan diğer malzemeler atılır. Elde edilen balık suyu, orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynayınca, erişteler ilave edilir. Erişteler yumuşayıncaya kadar, önce orta hararetli ateşte, daha sonra kısık ateşte pişirilir. Pişince, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse tuz ilavesi yapılıp, karıştırılır. Çorba, porselen çorbalığa boşaltılır. Roka yaprakları yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranarak, çorbaya ilave edilir. ÜZERİNE ; 1 tatlı kaşığı anason serpiştirilir. EŞLİĞİNDE ;  Taze sıkılmış limon suyu.  Hazırlanan çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.   * Bu balık çorbasında; levrek balığı yerine,  daha yağlı balıklar olan, somon veya lüfer balığı da kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder