22 Mayıs 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA GARNİTÜRLERİ - TAZE DAĞ KEKİKLİ VE SARIMSAKLI EKMEK DÜĞÜMLERİ - ( 6 kişilik )
* MALZEMELER : 500 gr. buğday unu, 1,5 çorba kaşığı bira mayası ( kuru maya ), 1tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı toz şeker, yeterli miktarda ( yaklaşık 2 su bardağı ) ılık su, 1 çorba kaşığı taze dağ kekiği, 3 diş dövülmüş sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1-2 tutam tuz HAZIRLANIŞI : Derin ve geniş cam bir kap içerisine, un elenir. Ayrı bir cam kâse içinde, bira mayası, toz şeker ve tuz ılık su ile iyice eriyinceye kadar, karıştırılır. Elenen unun ortası, havuz şeklinde açılır ve mayalı karışım, havuz içine boşaltılır. Havuzun kenarındaki unlar, yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek ve ılık su ilavesi ile yoğrularak, yumuşak bir hamur oluşturulur. Hamurun üzeri, temiz ve nemli bir bez ile örtülerek, evin ılık bir yerinde, yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir. Sarımsakların kabukları soyulur. Bir tutam tuz ile tahta havanda dövülür ve çukur cam bir kap içine alınır. Üzerine; taze dağ kekiği, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilir ve karıştırılır. Yaklaşık 1 çorba kaşığı kadarı, hamurların üzerine sürülmek üzere ayrılır. Hamur mayalanıp, iyice kabarınca, mutfak tezgahına hafifçe un serpiştirilir. Hamur, 10 eşit parçaya bölünür. Her parça, hafifçe unlanmış tezgahta, oklava yardımı ile ayrı ayrı dar dikdörtgen biçiminde açılır. Üzerine; cam kâsede hazırlanan, taze dağ kekikli karışım sürülür ve rulo şeklinde sarılıp, düğüm atılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak yerleştirilir. 30 dakika kadar tepside ekletilerek, biraz daha mayalanıp kabarması sağlanır. Fırın, 180 C derecede ısıtılır. Hamurların üzerine sürülmek üzere ayrılan, 1 çorba kaşığı karışım, düğümlenen hamurların üzerine, fırça yardımı ile sürülür. Fırın ısınınca, fırın tepsisindeki ekmekler, fırına verilir ve ekmeklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Tel ızgara üzerinde ılındırılır. Ilınınca, hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, ılık servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder