23 Mayıs 2013 Perşembe

İŞKEMBE ÇORBASI - ALANYA MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane küçük boy kuru soğan, 6 parça  temizlenmiş kuzu işkembesi, 6 parça kemikli et, 250 gr. kıyma, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 çay bardağı kırık pirinç, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı salça, Yeterli miktarlarda karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, limon suyu, sirke, tuz  HAZIRLANIŞI :  Temizlenmiş işkembeler, akan suyun altında iyice yıkanır. Limon suyu ile iyice ovulup, tekrar yıkanır. Tencereye koyulur, Üzerine; üzerini 3 parmak geçecek kadar su boşaltılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanırken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak atılır. İşkembeler iyice haşlanıp, yumuşayınca kevgir ile suyundan çıkartılarak, bir kap içine koyulur ve ılınmaya bırakılır. Ilınınca, küçük küçük doğranır. Kemikli et, yıkanır ve yeterli miktarda su ilave edilerek, etler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanırken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak atılır. Etler pişip, yumuşayınca kevgir ile tencereden çıkartılarak, kap içine alınır ve ılınmaya bırakılır. Ilınınca, etler kemiklerinden ayrılarak, ayrı bir kaba koyulur. Köfte için kıyma, ayrı bir kaba koyulur. Yeterli miktarda karabiber ve tuz ilave edilerek, yoğrulur. Nohut tanesi büyüklüğünde köftecikler hazırlanır. 1-2 tutam kırmızı pul biber serpilmiş zeytinyağında, kızartılıp, tabak içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyıldıktan sonra çorba tenceresine koyulur. 2 çorba kaşığı zeytinyağında, salça ile birlikte kavrulur. Küçük küçük doğranmış işkembeler, haşlanmış nohutlar, didiklenmiş et ve işkembe suyu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanıp suyu süzülmüş kırık pirinçler ilave dilip, karıştırılır. Pirinçler pişip, yumuşamaya başlayınca, kızartılmış köftecikler ilave edilir. Birkaç taşım kaynatıldıktan sonra kuru nane, sirke, limon suyu, karabiber ve tuz ilave edilip, karıştırılır ve ateşten alınır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder