23 Mayıs 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIYMALI, HAVUÇLU TAZE MADIMAK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 300 gr. yağsız dana kıyması, 300 gr. taze madımak otu, yarım çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 6 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tane havuç, yarım limon, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber ve tuz  EŞLİĞİNDE :  Taze sıkılmış limon suyu  HAZIRLANIŞI :  Madımaklar ayıklanır. Akan su altında iyice yıkanır. Çukur ve geniş cam bir kap içine alınır. Üzerine, bolca su boşaltılır. 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi ilave edilip, karıştırılır. Yarım saat kadar bu suda bekletilir ve kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, çorba tenceresine koyulur. Zeytinyağı, karabiber, 1-2 tutam tuz ilave edilir ve orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Havucun üzeri bıçak ile kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra minik küpler halinde doğranır ve kavrulan soğanlara ilave edilir. Salçalar ilave edilir ve biraz daha kavurmaya devam edilir. Suyu süzülen madımaklar, ot tahtasında ince ince kıyılır ve çorba tenceresine ilave edilerek, 2-3 dakika karıştırılarak, kavrulur. İçme suyu ile yarım limonun suyu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Madımaklar, yumuşamaya başlayınca, yıkanmış pirinç ilave edilir. Pirinçler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Porselen çorbalığa boşaltılır. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder