18 Mayıs 2013 Cumartesi

SMETANA KREMALI KIRMIZI BORÇ ÇORBASI - RUS MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1,5 kg. pancar, 1 kg. lahana, 2 tane kereviz, 4 tane havuç, 3 tane pırasa, 3 tane patates, 2 diş sarımsak, 7 su bardağı su, 2 su bardağı et suyu, 2 su bardağı domates suyu, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 50 gr. tereyağı, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  6 top ceviz büyüklüğünde smetana kreması  HAZIRLANIŞI :  Pancarlar yıkanır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır ( yaklaşık 1 saat ). Tel süzgeç ile suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Süzülen su, tülbentten geçirilerek, ılınmaya bırakılır. Haşlanan pancarlar soğuyunca, kabukları soyulur. Yarısı, küp küp doğranır. Diğer yarısı ise, el blenderinden geçirilerek ezilip, püre haline getirilir. Pancar püresi, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Lahana ve pırasa ayıklanıp yıkanır ve doğranır. Kerevizin kabukları soyulur, yıkanır ve küp küp doğranarak, kararmaması için limonlu suda bekletilir. Havuçların üzeri, bıçak ile kazınır. Yıkandıktan sonra küp küp kesilir. Patateslerin kabukları soyulur, yıkandıktan sonra küp küp kesilir. Tereyağı tencereye koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır ve ince ince kıyıldıktan sonra tereyağına ilave edilir. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve tereyağına ilave edilir. Orta hararetli ateşte, tereyağında, soğan ve sarımsaklar kavrulur. Havuçlar ilave edilir ve hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçalar, domates suyu ve su ilave edilip, karıştırılır. 2-3 dakika sonra doğranmış lahana, kereviz ve patatesler ilave edilir. Yaklaşık 40 - 45 dakika kadar kaynatılır. Karabiber ile tuz ilave edilip, karıştırılır. Et suyu, pancar suyu ve püresi ve küp şeklinde doğranmış pancarlar, kaynayan çorbaya ilave edilir. Çorba, yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Çorba, çorba kaselerine paylaştırılır.  ÜZERİNE ;  Smetana kreması sıkılıp, süslenir ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.      * BİLGİ : SMETANA ;  Rusya ve Doğu Avrupa Mutfakları ' nda kullanılan yoğun kıvamlı ekşi kremadır. Yeni doğum yapmış ineğin sütü, çiğ krema haline getirilir. Süzme yoğurtla, limonla veya bekletilerek ekşitilir. Evde '' Smetana kreması '' hazırlarken, ekşi süzme yoğurt ve çiğ krema kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder