15 Mayıs 2013 Çarşamba

NAR EKŞİLİ BEYAZ HİNDİBA ÇORBASI ( 2 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER : 1,5 tane beyaz hindiba, 3 su bardağı sebze suyu ( et suyu da olabilir ), yarım tatlı kaşığı sirke, yarım tatlı kaşığı limon suyu, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 ' er tatlı kaşığı nar ekşisi   HAZIRLANIŞI :  Beyaz hindiba yıkanıp kurulanır. Burukluğunu gidermek için, kök kısmından 2 cm. kesilip, çıkartılır. Boylamasına ikiye bölündükten sonra yarım veya 1 cm. eninde doğranır. Çorba tenceresine, sebze veya et suyu koyulur. Sirke ve limon suyu ilave edilir. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, doğranan beyaz hindibalar, karabber ve tuz ilave edilir. Ateş kısılır ve kısık ateşte, 30 dakika kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır. Çorba kâselerine pay edilir. ÜZERİNE ;  Nar ekşisi ilave edilir ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    * Sebze suyu veya et suyu yerine, tavuk suyu da kullanılabilir. İsteğe bağlı olarak çorbaya, 1 çorba kaşığı beyaz şarap veya bira da ilave edilebilir. Portakal suyu, bal veya şeker ile de, farklı beyaz hindiba çorbaları hazırlanabilir.     * BİLGİ : Beyaz hindiba görünüş olarak, göbek marula benzer. Maruldan daha küçüktür ve göbek kısmı, daha sıkı olarak kapalıdır. Sarı-beyaz renktedir. 80 ile 180 gr. ağırlığındadır. Yüzde 95 ' i sudan oluşur. Kendine has buruk bir tadı vardır. İlk olarak, Belçika ' da üretilmiş bir sebzedir. Fransa ' da da bol miktarda yetiştirilir.  '' Endive '' de denilir. Hindiba; A, C, B1, B2, K vitaminleri, beta karoten, potasyum, demir, fosfor ve manganez bakımından zengindir. Karaciğer ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. En bol ve nitelikli olduğu zaman, kış ve ilkbahar aylarıdır. Yurdumuzda, iki evreli olarak yetiştirilir. 1. evrede; köklerin yerleştirilmesi Ankara ve Eskişehir ' de yapılmakta olup, köklerin tomurcuklandırılması ve suda gerçekleşen 2. evresi, Silivri ' de yapılmaktadır. Çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Kızartılabilir, haşlanabilir, közlenebilir, fırında veya buharda pişirilebilir. Üzerine, zeytinyağı ve limon suyu dökülerek de tüketilebilir. Yapraklarının içine farklı malzemeler koyularak da hazırlanabilir. Önceden haşlanarak kullanılacak ise, kararmasını önlemek için suyuna limon suyu ve tuz eklenir. Et veya balığın yanında, tereyağı ve limonlu soslarla pişirilerek de kullanılabilir. Başamel gibi beyaz soslarla, fırında da pişirilebilir. Dolması ve salatası yapılabilir. Çeşitli çorbalar hazırlanabilir. AYIKLANIŞI - TEMİZLENİŞİ ; Kök kısmında 1-2 cm kesilerek, buruk tadı giderilir. Gövdenin içine doğru gidilerek, etli kısmı bir bıçak yardımı ile oyularak çıkarılır. Dışından da birkaç yaprak koparılır. Bütün olarak, akan suyun altında başaşağı tutularak yıkanır. Kullanmadan önce tekrar başaşağı tutularak, içinde kalan su süzdürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder