27 Mayıs 2013 Pazartesi

YERELMALI VE SÜZME YOĞURTLU TAZE BAKLA ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 500 gr. taze bakla, 5 tane yerelması, 1 çay bardağı süzme yoğurt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  3-4 dal dereotu   HAZIRLANIŞI :  Taze baklalar ayıklanır ve bol su ile yıkanıp, ince ince kıyılır. Yerelmalarının kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küpler halinde doğranır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğanlar ve yerelmaları ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, kuru soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulunca, içme suyu ilave edilir ve yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır ve el blenderinden geçirilir. Çorba tenceresine, kıyılmış taze baklalar ilave edilir ve tekrar orta hararetli ateşe oturtularak, taze baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Süzme yoğurt, iyice çırpılır. Pişen çorbanın suyundan, 2-3 çorba kaşığı alınıp, çırpılan süzme yoğurda ilave edilip karıştırılarak,süzme yoğurt ılındırılır ve inceltilir. Ilındırılan ve inceltilen süzme yoğurt, yavaş yavaş çorba tenceresine ilave edilirken çorba, sürekli ve hızlı hızlı karıştırılır. Çorbaya, yeterli miktarlarda karabiber ve tuz ilave edilip karıştırıldıktan sonra bir, iki taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Porselen veya cam çorbalığa boşaltılır.  ÜZERİNE ;  Dereotu dalları bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır ve çorbanın üzerine serpiştirilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.       * BAKLANIN FAYDALARI ;  1- Baklagiller familyasından olup, insanoğlunun yetiştirdiği en eski sebzelerdendir. 2- Sakız baklası, sultani bakla ve bayrampaşa baklası gibi çeşitleri bulunmaktadır. 3- Türkiye ' nin her yerinde yetiştirilmektedir. 4- Taze olarak, taneleri kurutularak, yemek ve salatalarda kullanmak üzere filizlendirilerek, tüketilmektedir. 5- Bakla, bol miktarda azot içermektedir. 6-  A-C-B-B2 vitaminleri, bitkisel protein, kalsiyum, demir ve karbonhidrat bakımından zengindir. 7- Vücudun kansere yakalanma riskini azaltır. 8- Hazmı kolaylaştırır. 9- Lif oranı yüksek olduğu için kabızlık çekenlere iyi gelir. 10- İdrar yollarını temizler, Kum ve taş dökülmesine yardımcı olur. 11- Öksürüğe iyi gelir. 12- Kötü kolesterolü düşürür. 13- Kan şekerini düzene sokar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder