23 Mayıs 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - KURUTULMUŞ DOMATESLİ VE DEREOTLU MİNİK EKMEKCİKLER - ( 20 tane )

   *   MALZEMELER :  2 su bardağı un, 1 çay bardağı ılık süt, 1 tane yumurta, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir, 1 çorba kaşığı bira mayası ( kuru maya ), yarım tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 5-6  dal ince kıyılmış dereotu, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber   ÜZERİ İÇİN ; 1 tane yumurta sarısı   HAZIRLANIŞI :  Kurutulmuş domatesler, bol su ile yıkanır. Tuzunu gidermek ve yumuşatmak için, 20 dakika kadar sıcak suda bekletilir. Daha sonra tel süzgece boşaltılarak, suyu süzdürülür. Kuru domateslerin suyu sıkılır ve doğranır. Çukur ve geniş cam yoğurma kabına, un elenir, toz şeker ile tuz ilave edilip, karıştırılır. Unun ortası, havuz şeklinde açılır. Buraya, tüm malzemeler koyulur ve karıştırılır. Havuzun yan kısımlarındaki unlar yavaş yavaş içeriye doğru çekilerek, hamur oluşturulur ve iyice yoğrulur. Hamurun üzeri temiz ve nemli bir bez ile örtülerek, evin ılık bir yerinde, hacmi iki katına çıkıncaya kadar mayalanıp, kabarmaya bırakılır. Uygun kıvama gelince, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir. Fırın, 180 C derecede ısıtılır. Yarım saat kadar tepside dinlendirildikten sonra üzerine, fırça yardımı ile çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Ekmekciklerin bulunduğu fırın tepsisi, ısınan fırına sürülerek, ekmekciklerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya görürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır.  Afiyet olsun.     * Ekmekciklerde, kışlık hazırlık olarak, mevsiminde evde kurutulmuş domatesler kullanılmıştır. Hazır kurutulmuş domatesler de kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder