15 Mayıs 2013 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TARHUNLU YILDIZ HAMUR ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 HAMUR MALZEMELERİ :  1 su bardağı buğday unu, 1 tane yumurta, 3 çorba kaşığı süt, 1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu, 1 çay kaşığı tuz, yeterli miktarda içme suyu   HAMURUN HAZIRLANIŞI ;  Geniş ve çukur cam bir kap içine, un elenir. Tuz serpiştirilerek, karıştırılır. Unun ortası, havuz şeklinde açılır ve buraya, yumurta kırılır. Süt koyulur. Yumurta ile süt karıştırılır. Yanındaki unlar hafifçe içeriye doğru çekilerek ve azar azar içme suyu ilave edilerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur. Tutulan hamur, 15-20 dakika dinlendirilir.    ÇORBA MALZEMELERİ :  6 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı tuz   TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu   HAZIRLANIŞI :  Önce hamur hazırlanır ve dinlendirilir. Dinlendirildikten sonra un serpilmiş tezgah üzerinde, oklava yardımı ile 2-3 mm. kalınlığında açılır. Küçük boy yıldız kurabiye kalıbı, una batırıldıktan sonra hamurdan yıldız şeklinde parçalar çıkarılır. Un serpiştirilmiş tepsiye dizilir. Hamur bitinceye kadar, aynı işleme devam edilir. Çorba tenceresine, içme suyu boşaltılır. 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım çay kaşığı tuz koyularak, orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, hazırlanan yıldız hamurlar, kaynayan suya atılarak, haşlanır. TERBİYESİ İÇİN ; Süzme yoğurt, birkaç kaşık oda sıcaklığındaki içme suyu ile çırpılır. 1 yumurta sarısı ve un ilave edilir. Pürüzsüz hale gelinceye kadar, çırpıcı ile çırpılır. Haşlanan hamurların suyundan, birkaç kaşık ilave edilip karıştırılarak, terbiye inceltilir ve ılındırılır. Ateş kısılır. Terbiye, yavaşça çorbaya akıtılırken, çorba sürekli olarak karıştırılır. Birkaç dakika sonra çorba, ateşten alınır. Porselen servis kabına boşaltılır.  ÜZERİ İÇİN ;  Tereyağı ve zeytinyağı karışımı, hafifçe ateşte ısıtılır. İçine kuru tarhun otu ilave edilerek, karıştırılır. Ateşten alınarak, hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir.   Afiyet olsun.     * İçme suyu yerine, et suyu, tavuk suyu, sebze suyu veya meyve suları da kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder