8 Nisan 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - AK MEYANELİ, KARIŞIK YABANİ OT ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  300 gr. karışık yabani ot ( ebegümeci, turpotu, ısırgan, arapsaçı, kuzu kulağı, labada, hindibağ ), 2 çorba kaşığı buğday unu, 2 diş sarımsak, 3 su bardağı süt, 1 su bardağı otların haşlandığı içme suyu, yarım çay bardağı üzüm sirkesi, 2 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; yarım çorba kaşığı tereyağı, yarım çorba kaşığı yabani dağ kekiği, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 dal taze soğan    HAZIRLANIŞI : Yabani otlar, sağlığa uygun bağ ve bahçelerden, toplanır. Cinslerine göre ayıklanır. Bol su ile bir çok defa yıkanır. En az yarım saat sirkeli suda bekletildikten sonra tekrar birkaç kere daha bol suda yıkanarak, suyunun süzülmesi için, kevgirde bekletilir. Bu arada, sarımsakların kabukları soyulur ve rendelenir. Büyük bir tencereye, bol içme suyu koyulur, tuz ilave edilir ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Su kaynayınca, kevgirdeki otlar,  kaynayan suya atılır. ( ısırgan otunun elimizi kaşındırmaması için, eldiven giyilerek veya maşa ile tutularak atılmalıdır ) Karıştırılır ve yumuşayıncaya kadar ( tencerenin üzeri açık olarak ), kaynatılır. Kaynayınca, delikli kepçe ile alınır ve kevgire koyularak, üzerine soğuk su dökülür. ( otların rengini kaybetmemesi için, buzlu su içinde de bekletilebilir ) Otların haşlandığı su kullanılmak üzere bekletilir. Ayrı bir tencerede, tereyağı ile zeytinyağı ısıtılır. Un, karabiber ilave edilir ve tahta kaşık ile karıştırılarak, rengini karartmadan biraz kavrulur. Süt ilave edilerek, karıştırılır. Haşlanan otlar, avuç içinde sıkılarak, suları akıtıldıktan sonra çorbaya ilave edilir. Üzerine, otların haşlandığı içme suyu boşaltılır, rendelenmiş sarımsaklar da ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. 10 dakika kadar, kaynadıktan sonra ateşten alınır ve el blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulup, orta hararetli ateşte, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Az ise tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük çorbalığa boşaltılır. Üzeri için; Tereyağında, kırmızı pul biber çevrilir ve çorbanın üzerine dökülür. Ayrıca, yabani dağ kekiği serpiştirilir. Taze soğanlar, ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, çorbanın üzerine serpiştirilir. Çorba, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     * BİLGİ :  * Isırgan otu, deriye deydiğinde, yanma ve kaşıntı yapar. Bunun için eldiven ile toplanmalı ve pişirirken, çıplak el ile tutmamaya özen gösterilmelidir. Haşlandıktan sonra yakıcı ve kaşındırıcı özelliği kaybolur.   * TURPOTU : Herkes tarafından bilinen ve çok sevilen bir ottur. Filizleri etli ve kalındır. Baharatlı bir tadı vardır. Pişirilirken, fazla kaynatılmamalıdır. Aksi halde, yumuşar ve lezzeti kaybolur. Salatası, yemeği, sarması, kavurması ve çorbası yapılır.  * KEVGİR = DELİKLİ KAP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder