11 Nisan 2012 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÇİLEKLİ, MISIRLI, YOĞURTLU, DENİZ BÖRÜLCESİ ÇORBASI - - Meyveli, Tahıllı, Yoğurtlu, Otlu, Deniz Börülceli Çorba - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -

 MALZEMELER :  1 demet deniz börülcesi, 2 su bardağı haşlanmış süt mısırı, 4 su bardağı ev yapımı yoğurt, 2 su bardağı soğuk su, 1 kase taze çilek, 1 çorba kaşığı kadar taze nane yaprağı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN;  1 küçük havuç   HAZIRLANIŞI :  Tencerede, 5 su bardağı kadar su ( tuz atılmayacak, çünkü; deniz börülcesinin  bünyesinde tuz vardır ) kaynatılır. Deniz börülceleri ayıklanır ve bol su ile yıkanır. Bir süre de, sirkeli suda en az yarım saat bekletilip, tekrar birkaç kere yıkandıktan sonra kaynamış suya atılarak, üzerindeki etli yeşil kısım, ortasındaki çalı kısmından sıyrılıncaya kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve rengini koruması için buzlu suda bekletilip, kevgire çıkartılır. Üzerindeki yumuşak, yeşil, etli kısım, ortasındaki çalı kısmından sıyrılarak, bir tabak içinde biriktirilir. Çilekler ayıklanır, bol suda 5 dakika kadar bekletildikten sonra bir kaç su, iyice temizleninceye kadar yıkanır ve kevgire koyularak, suyu süzdürülür. Büyük ve çukur cam bir kasede yoğurt pütürsüz olacak şekilde iyice çırpılır. Yavaş yavaş soğuk su ilave edilerek, çırpmaya devam edilir. Deniz börülceleri, haşlanmış süt mısır, çilekler, iyice yıkandıktan sonra doğranmış taze nane yaprakları, tuz ilave edilerek, ezilmemeleri için  yavaşça, tahta şimşir kaşık ile karıştırılır. Tuzu kontrol edilir. Az ise ilave edip karıştırılır. Buzdolabına koyularak, en az 2-3 saat bekletildikten sonra çıkarılır. Üzeri için; havucun üzeri kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir. Çorbanın üzeri rendelenmiş havuç ile süslenerek, buz gibi soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.    * İstenirse üzerine, 2 çorba kaşığı sızma zeytin yağı ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder