2 Nisan 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KARIŞIK YABANİ BAHÇE OTLARI İLE ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. karışık bahçe otları ( her ottan bulabildiğimiz kadarı ile; turp otu, sığır dili, teke sakalı, ebegümeci, kişkincik, kuzu kulağı, ballık, deve tabanı, kuş yüreği, arapsaçı, kapçık, labada vb. ), 3 çorba kaşığı bulgur, 3 çorba kaşığı pirinç, 2 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 4 tane olgun domates rendesi, 1 yemek kaşığı biber salçası, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı ılık su, 1 çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı kadar koruk ekşisi veya limon suyu, yeterli miktarda tuz ( yarım veya 1 tatlı kaşığı kadar )  ÜZERİ İÇİN ;  1 limonun kabuk rendesi    HAZIRLANIŞI : Karışık yabani bahçe otları, cinslerine uygun olarak ayıklanır. Bol suda, en az yarım saat bekletildikten sonra iyice yıkanır ve gelişigüzel kıyılır. Sularının süzülmesi için, kevgirde bekletilir. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır kurulanır ve ince ince doğranır. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilerek, sararıncaya kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca, bir- iki çorba kaşığı su ile ezilmiş biber salçası ile  yıkandıktan sonra kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve rendelenmiş domatesler ilave edilir ve kavurmaya devam edilir. Doğranmış otlar, tuz, karabiber eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, ateş kısılır. Otlar, suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Çorba ateşten alınarak, el blenderinden geçirilip, püre haline getirilir ve tekrar ateşe koyulur. 6 su bardağı, ılık su ilave edilir, karıştırılır ve  kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, bulgur ve pirinçler, dövülmüş sarımsaklar ve koruk ekşisi veya limon suyu ilave edilir. Karıştırılarak, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, üzeri limon kabuğu rendesi ile süslenir ve küp şeklindeki, fırınlanmış sarımsaklı ekmekler ile sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.       * BİLGİ :  Yabani otlar, çok şifalı besin maddeleridir. Ancak; zehirli olanları da vardır. Her ot toplanıp, pişirilerek yenmez. Otları tanımak gerekir. Eski zamanlarda, köylüler, hayvanlarını otlatmaya çıkardıkları zaman dikkatlice bakarlarmış, hayvanları hangi otları yiyiyor, hangi otları yemiyor diye. Hayvanlar, zehirli otları yemezlermiş. Zehirli otları yiyen hayvan olursa, ölürmüş. Buradan da; bu otların zehirli ve öldürücü olduğu anlaşılırmış. Daha sonra, kendileri de hayvanların yedikleri otlardan toplayarak, çeşitli şekillerde tüketmeye başlamışlar. Çeşitli çorbalar, etli ve zeytinyağlı yemekler, börekler, yumurtalı yemekler, turşular, salatalar vb.   Bilhassa Giritliler, yabani otlara çok düşkündürler. Şifa kaynağı olan yabani otları, iyi tanır ve iyi değerlendirirler. Otlarla ilgili, gelişmiş bir  kültüre sahiptirler. Otlarla ilgili her türlü, nefis yiyecekleri hazırlarlar. Giritliler ' in herkes tarafından bilinen, ota olan düşkünlükleri ile ilgili olarak, fıkralar bile yazılmıştır. Anadolu, yabani otlar bakımından çok zengindir. Binlerce çeşit, yabani ot yetişmektedir. Yüzlercesi sofralarımıza taşınmıştır. Yüzlercesinden de hap, krem ve çay yapılarak, tedavi amaçlı yararlanılmaktadır. Bir kısım otlar da baharat olarak, mutfaklarımızdaki yerlerini almışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder