8 Nisan 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KARIŞIK YABANİ OT ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  600 gr. karışık yabani ot ( labada, turp otu, ısırgan, arap saçı, ebegümeci, hindibağ, kuzu kulağı ), 1 büyük kuru soğan, yarım çay bardağı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı otların haşlandığı içme suyu, 2 çorba kaşığı buğday unu, 2 tane kesme şeker, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, 1 çay kaşığı acı veya tatlı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı kadar tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 çorba kaşığı susam veya 1 tatlı kaşığı acı veya tatlı toz kırmızı biber, 1 tane limonun taze sıkılmış suyu    HAZIRLANIŞI :  Yabani otlar, sağlığa zararlı olmayan bağ ve bahçelerden toplanır, cinslerine göre ayıklanır. Çukur ve geniş bir kap içerisinde, bol su ile çok iyi bir şekilde, bir kaç kere su değiştirilerek, yıkanır. Tekrar kap içine su doldurulur. İçine, üzüm sirkesi boşaltılır. Karıştırılır ve en az yarım saat kadar bekletildikten sonra tekrar birkaç defa suyu değiştirilerek iyice yıkanan otlar, süzülmeleri için, kevgire aktarılır. Büyük bir tencareye, bo içme suyu boşaltılır. İçine tuz ilave edilerek, orta hararetli ateşte kaynatılır. Su kaynayınca, kevgirdeki otlar ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar, tencerenin üzeri açık vaziyette kaynatılır ( ısırgan otunun ele değip, yanma ve kaşınma yapmaması için, otlar eldiven kullanılarak veya maşa kullanılarak, tutulmalıdır ). Otlar yumuşayınca, delikli bir kepçe le sudan çıkartılır. Buzlu su dolu kaba koyularak, birkaç dakika bekletildikten sonra kevgirde suyu süzdürülür. El ile sıkılarak, suyu çıkartıldıktan sonra ot tahtasında ince ince kıyılır. Tencereye zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır ve zeytinyağına ilave edilir. Karabiber, kırmızı toz biber, kesme şeker, 1 çay kaşığı tuz da ilave edilerek, tahta kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Un ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Kıyılan otlar, tencereye ilave edilip, kavurmaya devam edilir. Otlar da hafifçe kavrulduktan sonra süt ilave edilir, karıştırılır ve tencere ateşten alınır. Çorba malzemeleri, el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tencere, tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Otların haşlandığı sudan boşaltılır ve kaynamaya bırakılır. Çorba ara sıra karıştırılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzuna bakılır. Az ise, tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük servis kabına boşaltılır. Üzeri; Acı veya tatlı toz kırmızı biber ile veya susam ile süslenerek, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.       * Çorba, tabaklara servis edildikten sonra isteyenler çorbalarına limon suyu ilave edebilirler.     * BİLGİ : * Isırgan otu, deriye değdiği zaman, değdiği yerde yanma ve kaşınma yapar. Bunun için; toplanırken, eldiven kullanılmalı, çıplak el ile tutulmamalıdır. Haşlandıktan sonra bu özelliği kaybolur.  * Isırgan otu, hücre yenilenmesini sağlar. Kanser hastalığının düşmanıdır.   * Yabani otlar, Anadolu ' nun her bölgesinde görülmektedir. Ancak;  Ege Bölgesi ' nde, daha çok çeşit yabani ota rastlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder