9 Nisan 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PİRİNÇLİ, LABADA ( EFELEK ) ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

 MALZEMELER :  500 gr. labada yabani otu - diğer adı ile efelek yabani otu, 1 tane kuru soğan, yarım çay bardağı pirinç, 3 tane sivri yeşil biber, 2 tane büyük boy domates, 1-2 tane kesme şeker, 1 çay bardağı süt, 6 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı sütlü bulgur veya  buğday unu, yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yarım çay kaşığı toz acı veya tatlı kırmızı biber, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı üzüm sirkesi, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  Zeytinyağında kavrulmuş, 1 tane sivri yeşil biber ile 1 tane domates rendesi   HAZIRLANIŞI :  Yabani ot olan labada, bağ ve bahçelerden ( sağlığa zararlı olmayan yerlerden ), toplanır veya satın alınır. Ayıklanır, bol suda birkaç kere yıkanır. Büyük ve geniş bir kap içine alınır. Üzerine bol su koyulur. 1 çay bardağı sirke boşaltılarak, karıştırılır ve en az yarım saat sirkeli suda bekletildikten sonra tekrar akan su altında bir çok kere yıkanır ve kevgire alınarak, suyunun süzülmesi için bekletilir. Diğer tarafta; Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır, kurulandıktan sonra küçük küçük kıyılır. Taze yeşil biberler, yıkanır, ortadan ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Domatesler, yıkanır, kurulandıktan sonra kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkartılır ve küçük küçük doğranır. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Kuru soğanlar, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kesme şeker, ilave edilerek, tahta şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Taze yeşil biberler ilave edilip, kavurmaya devam edilir. Domatesler de ilave edilir ve suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Sütlü bulgur veya buğday unu ilave edilip, karıştırıldıktan sonra Suyu süzdürülen otlar, ot tahtasında, ince ince kıyılır ve tencereye ilave edilir, birkaç dakika kavrulduktan sonra süt ve içme suyu ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinçler ilave edilir ve ateş kısılır. Pirinçler pişinceye kadar, kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir, az ise ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Büyük servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; taze yeşil biber yıkanır, kurulanır, ortadan ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Domates, yıkanır, kurulanır, ortadan ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Tavada, zeytinyağı ısıtılır, doğranan taze yeşil biberler, bir fiske tuz, karabiber  ilave edilerek, kızartılır. Doğranan domatesler de ilave edilir ve suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak kavrulur ve ateşten alınır. Çorbanın üzerinde gezdirilerek, ilave edilir. Sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.      * BİLGİ :  SÜTLÜ BULGUR ; Yaz mevsiminde, kışlık hazırlık olarak yapılır. Ot ve sebze yemeklerinin ve çorbalarının içine, tat vermesi amacıyla ilave edilir. HAZIRLANIŞI ; Süt kaynatılır. Kaynayan süte, azar azar un elenir. Karıştıra karıştıra pişirilerek, koyu kıvamda bir hamur yapılır. Hamur, tepsiye yayılır. 1 gün güneşte kurutulur. Kuruduktan sonra el ile ufalanır ( tarhana gibi ). Ufalandıktan sonra 2 gün daha güneşte kurutulur. Bez torbalara koyulur. Evin en serin duvarına asılır. Ot ve sebze yemeklerine katılır. Şehirlerde hava rutubetli olduğu için, cam kavanoza koyulup, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra buzdolabında saklanması daha doğru olacaktır.    * LABADA ( EFELEK )  OTU ;   Çobandeğneğigiller familyasındandır. Labada ( efelek ) yabani otunun haşlandığı su kullanılmaz. Dökülür. Antalya ' da kırlardan toplanan labada yabani otu, bulgur ve yağ ilave edilerek birlikte kavrulur. Su koyularak, pişirilir. Suyunu çekip, pilav haline gelince ateşten alınır. Sıcak servis yapılarak yenir. Salatası, aşırı miktarda yenirse, böbreklere zarar verebilir. Labada, ishal kesicidir. Bağırsaklara, dolgunluk hissi veren, faydalı bir besin maddesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder