10 Nisan 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ETLİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Kuru Bakliyatlı, Tahıllı, Sebzeli, Etli Çorba - - Sıcak Çorba -

 HAZIRLANIŞI :  300 gr.  haşlanmış kuşbaşı et, 1 tane büyük kuru soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı haşlanmış kuru bamya, yarım çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı pilavlık bulgur, 4 su bardağı et suyu, 2 su bardağı ılık içme suyu, 1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası, 1 tatlı kaşığı ev yapımı domates salçası, 4 diş sarımsak, yarım çorba kaşığı un,  2 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu, 1 tane limon, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN;  2 tane küçük kırmızı turp, 2-3 tane roka yaprağı veya taze soğan    HAZIRLANIŞI :  Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir ve tencereye aktarılır. Karabiber, kırmızı toz biber, defne yaprakları, bir tutam tuz ilave edilerek, kavrulur. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra doğranarak, kavrulan soğanlara ilave edilir ve birlikte kavurmaya devam edilir. Soğanlar sararınca, salçalar ilave edilir ve karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Un, serpiştirilir. Haşlanmış etler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Haşlanmış nohutlar ve haşlanmış kuru bamyalar ilave edilerek, 2 dakika daha kavrulur ve et suyu ile ılık içme suyu ilave edilip, karıştırılır. Tarhun otu koyulur. Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, yıkanmış pirinçler ile yıkanmış bulgurlar ilave edilir, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır ve pirinçler ile bulgurlar pişinceye kadar kaynatılır. Pişince, tuzu kontrol edilir. Az ise ilave edilerek, tuzu ayarlanır, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Defne yaprakları çokarılır. Çorba, büyük servis kabına boşaltılır. Üzeri; yıkanmış roka yaprağı veya ayıklandıktan sonra yıkanıp ince ince doğranmış taze soğan ile süslenir. Küçük kırmızı turplar, iyice yıkandıktan sonra daire şeklinde ince ince doğranarak, çorba süslemesinde kullanılır. Çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder