8 Nisan 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TEL ŞEHRİYELİ, SÜTLÜ, HİNDİ SULU, KARIŞIK YABANİ OTLU ÇORBA - - Ezme Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  Yarım kg. karışık yabani ot ( ebegümeci, turp otu, ısırgan, labada, kuzu kulağı, hindibağ  vb. ) 1 tane büyük boy kuru soğan, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı süt, 3 su bardağı hindi suyu, otların haşlandığı içme suyundan, 3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı buğday veya mısır unu, yarım çay bardağı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 çay bardağı tel şehriye, her renkten taze çekilmiş karabiber, 2-3 tane kesme şeker, 1 tatlı kaşığı kadar tuz   ÜZERİ İÇİN ;  a) Üzerine, ev salçası sürülüp, küp küp doğranmış, 1 dilim kepek ekmeği  b ) Domates dilimleri, doğranmış taze soğanlar, yarım tatlı kaşığı  toz kırmızı biber   HAZIRLANIŞI :  Çeşitli yabani otlar, sağlığa elverişli bağ ve bahçelerden, körpe olanları seçilerek, toplanır. ( ısırgan otu, deriye değdiği zaman yanma ve kaşıntı yapar, bunun için eldiven ile toplanmalıdır, eldiven giyilerek veya maşa ile tutulmalıdır, haşlanınca bu özelliği kaybolur.) Cinslerine göre ayıklanır. Yabani otlar; büyük, geniş ve çukur kapta, akan su altında, bol su ile yıkanır. Kaba tekrar su doldurulur. Otların üzerine, üzüm sirkesi dökülür ve karıştırılarak, en az yarım saat bekletilir. Sonra tekrar birkaç su bol su ile yıkanır ve kevgire koyulup suyu süzdürülür. Büyük bir tencereye bol içme suyu koyulur. İçine, tuz atılır ve orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, yıkanıp süzdürülen otlar, tencereye koyulur. Üzerine elma sirkesi dökülerek, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır ( otlar, tencerenin kapağı açık olarak kaynatılır ). Diğer tarafta, kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır, kurulanır ve küçük küçük doğranır. Tencerede, zeytinyağı ısıtılır. Isınınca içine, doğranan kuru soğanlar, bir çay kaşığı tuz, kesme şekerler ile karabiber koyulur ve karıştırılarak, orta hararetli ateşte, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Un ilave edilerek, 3-5 dakika daha kavurmaya devam edilir. Haşlanan otlar yumuşamaya başlayınca, delikli bir kepçe ile alınarak, kevgire koyulup, üzerine bol soğuk su dökülür ( otların rengini koruması için, buzlu su dolu kaba da çıkartılabilir ). Haşlanıp, soğuk sudan geçirilen otlar, el ile sıkılarak, suyu akıtıldıktan sonra ot tahtasında ince ince doğranır ve kavrulmakta olan una ilave edilir. 5-6 dakika birlikte kavrulurlar. Süt koyulup, karıştırılır ve ateşten alınır. El blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tencere, tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Hindi suyu ve otların haşlandığı sudan ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, tel şehriyeler ilave edilir ve karıştırılır. Ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte, tel şehriyeler pişinceye kadar kaynatılır. Şehriyeler pişince, çorba ateşten alınır. 5 dakika kadar, kapağı açılmadan dinlendirilir. Tuzu kontrol edilir, az ise tuz ilavesi yapılarak, tuzu ayarlanır. Çorba, büyük servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ;   a)  Kepek ekmeğine ev salçası sürülür, lokmalık parçalar halinde doğranır ve çorbanın üzeri süslenir.  b)  Domates dilimleri, doğranmış taze soğanlar ve toz kırmızı biber ile çorbanın üzeri süslenir, a ) veya b ) seçeneğindeki gibi süslenen çorba, sofraya götürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.        * Tel şehriyeler, az zeytinyağında veya tereyağında kavrularak da ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder