11 Nisan 2012 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - EBEGÜMECİ ÇORBASI - - Fındık Yağlı, Tahıllı, Sütlü Bulgurlu, Yabani Ot Çorbası - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  300 gr. ebegümeci, 1 tane kuru soğan, 1 tane küçük  patates, 1 tane küçük havuç, 2 tane büyük boy domates, 2 çorba kaşığı pirinç, 1 tane limon, 3 çorba kaşığı fındıkyağı, 1 çorba kaşığı sütlü bulgur ( buğday veya mısır unu da olabilir ), 1 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tutam toz kırmızı biber, 2 tane kesme şeker, 1 çay bardağı süt, 4 su bardağı içme suyu ( et suyu, kümes hayvanları suyu veya av hayvanları suyu da kullanılabilir ), 2 çorba kaşığı sirke, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 2-3 dal maydanoz, yarım limon kabuğu rendesi, 1 çay bardağı biraz irice dövülmüş kavrulmuş tuzsuz fındık   HAZIRLANIŞI : Ebegümeci, sağlığa zararlı olmayan, temiz bağ ve bahçelerden toplanır veya satın alınır. Ayıklanır ve birçok defa akan su altında yıkanır. Büyük ve derin bir kap içerisine, üzerini örtecek kadar su ile birlikte konur. Sirke ilavesiyle karıştırılır ve en az yarım saat sirkeli suda bekletilir. Daha sonra bir kaç kere daha yıkanır ve suyunun süzülmesi için kevgire konur. Suyu süzüldükten sonra ot tahtasında, ince ince doğranır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Patatesin kabukları soyulur, yıkanır ve kurulandıktan sonra çok minik küpler halinde doğranır. Havucun üzeri kazınır, yıkanır ve kurulandıktan sonra çok minik küpler halinde doğranır. Domates yıkanır, kurulanır, kabukları soyulur, enlemesine ortadan ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkarılır ve minik minik doğranır. Tencerede, fındık yağı ısıtılır. Çentilmiş kuru soğanlar, defne yaprağı, bir tutam tuz, karabiber, toz kırmızı biber ve kesme şekerler ilave edilir ve 2-3 dakika kavrulur. Doğranmış havuçlar konur ve 2 dakika daha kavrulur. Doğranmış patatesler ile sütlü bulgur ( buğday veya mısır unu da olabilir ) ilave edilerek, 2 dakika daha kavrulur. Doğranmış domatesler ilave edilir ve domatesler suyunu hafifçe çekinceye kadar, karıştırılarak kavrulur. Doğranmış ebegümeci konur. Üzerine, yarım limon suyu sıkılır. 2 dakika kavrulur. Ilık içme suyu ( et suyu, kümes hayvanları suyu veya av hayvanları suyu da olabilir ), süt ilave edilir ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve yıkanmış pirinçler ilave edilerek, karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılarak, hafif ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirilir. Yaklaşık, 10-15 dakika kadar pişirildikten sonra tencerenin kapağı açılmadan, 5 dakika kadar dinlendirilir. Tencerenin kapağı açılır, defne yaprağı çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Az ise tuz ilave edilip, karıştırılır. Çorba büyük servis kabına boşaltılır. Üzeri; yıkandıktan sonra ince kıyılmış birkaç tane maydanoz yaprağı ile kavrulduktan sonra iri dövülmüş tuzsuz fındık ve yarım limon kabuğu rendesi ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * BİLGİ :  EBEGÜMECİ ;  Geniş yapraklı,  mor çizgileri olan, pembe renkli çiçek açan yabani bir bitkidir ( ottur ). FAYDALARI; Göğsü yumuşatarak, öksürüğü keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Boğaz ve bademcik iltihaplarını kuruttuğu bilinir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Herkes tarafından bilinen ve sevilerek tüketilen, lezzetli bir yabani ottur. Tadı hafifçe baharatlıdır. Çorbası, yemeği, salatası yapılmakta, peynir, kıyma patates vb. sebzelerle de karıştırılarak, börek içi olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder