29 Eylül 2012 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ADAÇAYLI, BULGURLU, KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane büyük boy kuru soğan, 1 su bardağı kırmızı mercimek, yarım su bardağı ince bulgur, 6 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı domates salçası, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 tane kurutulmuş  adaçayı yaprağı, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı   HAZIRLANIŞI :  6 su bardağı sıcak suyun içine, iyice yıkanmış adaçayı yaprakları koyulup, 3-4 dakika kadar beklendikten sonra adaçayı yaprakları, sıcak suyun içinden çıkarılır. Bu sıcak su, çorba tenceresine boşaltılır. Bol su ile yıkandıktan sonra suları süzdürülen, kırmızı mercimek ve bulgur da çorba tenceresine ilave edilir. Domates salçası da koyulduktan sonra çorba tenceresi, orta hararetli ateşe oturtulup, pişmeye bırakılır. Arada bir tahta kaşık ile karıştırılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanır, kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, çorba tenceresine ilave edilir. Çorba pişip, kıvam aldıktan sonra ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılır. Toz kırmızı biber ve kimyon serpiştirilir.  ÜZERİ İÇİN ; Sos tavasında, tereyağı ve zeytinyağı ısıtılır. İçine, ufalanmış kuru adaçayı yaprağı koyulur. Orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak kavrulur. Ateşten alınır ve  çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   * Sofradaki kişiler isterlerse tabaklarındaki çorbaya, taze sıkılmış limon suyu ilave edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder