29 Eylül 2012 Cumartesi

YÖRESEL MAŞ FASULYESİ ÇORBASI - Gaziantep - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

* Maş Fasulyesi Çorbası,  '' Gaziantep Yöresi '' ne ait bir çorbadır.   * Maş Fasulyesi, hücre yenileyicidir.    MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, yarım su bardağı maş fasulyesi, yarım Türk kahvesi fincanı pirinç, 6 su bardağı içme suyu ( 1 litre ), 1 tane kuru kırmızı biber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı tarhun otu   HAZIRLANIŞI :  Maş fasulyeleri, bir gece önceden, bol su ile yıkanarak, suyu süzülür. Üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve üzeri açık olarak, ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür ve çorba tenceresine koyulur. İyice yıkanıp, suyu süzülmüş pirinç de ilave edilir ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar içme suyu ilavesi ile orta hararetli ateşte, tencerenin kapağı kapatılarak, pişmeye bırakılır. Diğer tarafta, kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra iri iri doğranır. Pişmekte olan maş fasulyeleri hafifçe yumuşamaya başlayınca, doğranan kuru soğanlar tencereye ilave edilir. Kuru kırmızı biber, tencereye ufalanır. Bir tutam tarhun otu da tencereye ilave edildikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve çorba, pişmeye bırakılır. Pişince, ateşten alınır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Sos tavasında, tereyağı eritilir. Kırmızı pul biber, tarhun otu ilave edilir. Baharat kokusu çıkıncaya kadar, ateş üzerinde karıştırıp, ateşten alınır ve pişen çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Afiyet olsun.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder