14 Eylül 2012 Cuma

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - AYÇEKİRDEĞİ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  3 su bardağı sebze suyu, 1 su bardağı et suyu, 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı, 1 çorba kaşığından biraz az un, yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN :  1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım çorba kaşığı ayçiçeği yağı, 1 çay bardağı ayçekirdeği içi    HAZIRLANIŞI : Çorba tenceresine, ayçiçeği yağı koyularak, ısıtılır. İçine, un ve karabiber  boşaltılır. Tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak, rengi dönünceye kadar kavrulur. Üzerine, et suyu ile sebze suyu boşaltılır. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Tuz ilave edilir. Karıştırılır ve bir taşım kaynatıldıktan sonra ( çorba kıvam alınca ) ateşten alınır. Küçük sos tavasına tereyağı ve ayçiçeği yağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. İçine, ayçekirdeği içleri ilave edilir ve karıştırılarak kavrulduktan sonra ateşten alınır. Hazırlanan çorba, porselen çorbalığa boşaltılır. Üzerine, hazırlanan ayçekirdekli sos ilave edilir. Çorba, karışık turşu ile birlikte sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.      * BİLGİ :  Ayçekirdeği ;  1- Kolesterolü düşürür. 2- İçerdiği çinko sayesinde, yaraların çabuk iyileşmesinde önemli rol oynar. 3- İçerdiği çinko ve fosfor sayesinde, kemik ve diş sağlığına faydalıdır. 4- Böbrekler ve kalp sağlığı için önemlidir. İdrar söktürücüdür.  5- Bağışıklık sistemini güçlendirir. 6- İçerdiği B6 vitamini ile kan şekerini düşürür. A, D, E, B1, B5, K vitaminlerini içerir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder