10 Eylül 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÖZLENMİŞ, SALÇALIK KIRMIZI BİBER ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 5-6 diş sarımsak, 6 tane salçalık kırmızı biber, 2 çorba kaşığı un, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 9 su bardağı ( 1,5 litre ) içme suyu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tane defne yaprağı, 1 tutam toz karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; Dereotu, közlenmiş yeşil köy biberi veya közlenmiş salçalık kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı, iyice çırpılmış yoğurt    HAZIRLANIŞI :  Salçalık kırmızı biberler yıkanır, kurulanır, kürdan ile birkaç yerinden delikler açılır ve közleme kabına koyularak, orta hararetli ateşte, arada sırada çevirmek suğreti ile közlenmeye bırakılır. Közlenince ateşten alınır. Biraz soğuyunca, kabukları soyulur. Sapı çıkartılır. Çekirdekleri temizlenir. 2 parça biber, süsleme için ayrıldıktan sonra diğer biberler, küçük küçük doğranır. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanır, kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Isınınca, doğranmış soğan ve sarımsaklar, defne yaprağı koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Üzerine un ilave edilerek, 5 dakika daha kavrulur. Doğranmış kırmızı biberler de ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Kırmızı toz biber ilave edilir. ılık içme suyu ilave edilir ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kıvam alınca, çorba ateşten alınır. Tuz, karabiber ve 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi ilave edilir. Çorbanın içinden, defne yaprağı çıkartılır. Çorba, el blenderinden geçirilerek, püre kıvamına getirilir. Tekrar orta hararetli ateşte, bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılan çorbanın üzeri, közkenmiş kırmızı biber veya közlenmiş yeşil köy biberi, dereoyu ve 1 tatlı kaşığı çırpılmış yoğurt ile süslenerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * Çorba, el blenderinden geçirildikten sonra istenirse, 1 çay bardağı  kuru fasulye, kuru börülce, nohut vb. bakliyatlar da haşlandıktan sonra ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder