6 Eylül 2012 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BAL KABAKLI MİDYE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) -Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  250 gr. balkabağı, 1 tane büyük kuru soğan, 3 tane taze soğan, 5 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 300 gr. midye içi, yarım çay kaşığının yarısı kadar karabiber, 1 Türk kahvesi fincanı dolusu beyaz şarap ( istenirse ), 6 su bardağı içme suyu, 2 tane küçük kırmızı turp rendesi, 1 tane defne yaprağı, Çeyrek limon dilimi,  yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN; Birkaç dal ince kıyılmış maydanoz  HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın ve  sarımsağın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Taze soğan ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Bal kabağının kabukları soyulur, çekirdekleri temizlenir, yıkanıp kurulandıktan sonra kibrit çöpü gibi veya küpler halinde doğranır. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Kıyılan, kuru soğanlar, sarımsaklar, taze soğanlar ve kıyılmış bal kabakları, defne yaprağı ilave edilerek, orta hararetli ateşte, hafifçe kavrulur. Kırmızı turplar, yıkanır. Kabukları alacalı soyularak, rendelenir veya küçük küçük doğranarak, tencereye ilave edilip, karıştırılır. 6 su bardağı ılık içme suyu ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, temizlenerek yıkanmış ve una bulanmış midye içleri ilave edilip, karıştırılır. Çeyrek limon sıkılır. Karabiber ilave edilir. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Bal kabakları ve midyeler pişince ( yaklaşık 10 dakika ), çorba tenceresi ateşten alınır. İstenirse, beyaz şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, 5 dakika kadar dinlendirilir. Tencerenin içinden, defne yaprağı çıkartılır. Çorba, porselen büyük çorbalığa boşaltılır. Üzerine; ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * Midye yerine, haşlanmış beyaz balık eti de kullanılabilir. O zaman çorbanın adı; '' Bal kabaklı, balık çorbası '' olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder