20 Ocak 2012 Cuma

KIŞLIK, DOMATESLİ EV TARHANASI

 MALZEMELER :  1,5 kg. yoğurt, 2 kg. domates, 3-4 tane acı sivribiber, 3-4 tane soğan, aldığı kadar un, istenilen miktarda nane ve maydanoz, tuz  HAZIRLANIŞI :  Soğanların kabukları soyulur, yıkanır ve geniş bir tencerenin içine doğranır. Üzerine, çekirdekleri çıkarılıp yıkanmış ve doğranmış acı biberler, yıkanıp, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış domatesler, yıkanıp doğranmış nane ve maydanozlar koyularak, tencere ateşe oturtulur. Kapağı kapatılır. Kendi suyunu salp çekinceye kadar, ara sıra karıştırılarak pişirilir. Pişince, ateşten alınarak, soğutulur. Soğuyunca, içine yoğurt, un ve tuz koyularak, hamur yapılır. Üzerine kapak kapatılır ve 3-4 gün mayalanmaya bırakılır. Bu süre içerisinde, hamur bir kaç defa yoğrulur. 3-4 günün sonunda, hamurdan küçük parçalar kopartılarak, yarım cm. kadar inceltilerek, temiz bez üzerinde kurumaya bırakılır. Ara sıra hamur parçaları, ters yüz edilir. Hafif nemli iken kalburdan geçirilir veya blenderden geçirilerek, un haline getirilir ve tekrar kuruması için bez üzerine yayılır. Ara sıra karıştırılarak, iyice kurutulur. Hava hafif rüzgarlı ve az güneşli olmalıdır. Hava çok güneşli ise, tarhananın vitaminleri ölür. Rüzgar yok ise, rutubetlenir ve kuruyamaz. En ideali, ev içinde, temiz örtü serilmiş masa üzerinde, hafif rüzgarlı ve az güneşli havada kurutmaktır. Kuruyunca, bez torbalarda veya cam kavanozlarda saklanır. Torba ve cam kavonozlara, kabuklu olarak bir kaç diş sarımsak koyulursa, tarhana uzun süre bozulmadan durabilir. Torbalar, evin kuzeye bakan yönlerine, serin yerlere asılmalıdır. Cam kavonozlara konan tarhana ise buzdolabında saklanmalıdır. Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder