23 Ocak 2012 Pazartesi
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KÖY ÇORBASI - - Et Sulu, Sütlü, Sebzeli, Unlu, Otlu Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 4 su bardağı et suyu, 1 su bardağı su, 1 su bardağı süt, 2 tane havuç, 2 tane sap ve yaprakları ile birlikte kereviz, 1 baş soğan, 1 çorba kaşığı un, 1 tane limon, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane salçalık kırmızı papya biber, 3 diş sarımsak, 1 sap pırasa, 1 tane patates, 3 tane yer elması, 2 tane domates, 4 - 5 tane ıspanak yaprağı, 6 dal maydanoz, yeterli miktarda tuz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber veya toz biber HAZIRLANIŞI : Havuçların üzeri kazınır, yıkanır ve rendelenir veya küçük küçük doğranır. Derin bir kapta, yarım limon sıkılmış su hazırlanır. Doğranan havuçlar, kararmamaları için bu limonlu suyun içine atılır. ( rende yapıldı ise, üzerine limon sıkılarak bekletilir ) Kerevizin kabukları soyulur, yıkanır. Sapları ve yaprakları da iyice yıkanarak, hepsi birlikte, küçük küçük doğranır ve limonlu suyun içine atılır. Papya biber yıkanır, çekirdek ve çekirdek yatakları çıkarılıp atılır ve biber küçük küçük doğranırp, limonlu suya atılır. Pırasanın üst kabuğu soyulup atılır ve iyice yıkanarak, ince ince doğranır ve tabak içinde bekletilir. Patatesin kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, limonlu su içine atılır. Yer elmasının kabukları soyulur, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, limonlu su kabına atılır. Ispanaklar iyice yıkanır ve ince ince doğranarak, tabak içinde bekletilir. ( bıçağın, vitaminleri öldürmemesi isteniyorsa, pilâstik bıçak ile doğranır veya el ile küçük küçük koparılır ) Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılarak, küçük küçük doğranır ve tabağa koyulur. Soğanın kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanır ve ince ince doğranarak, soğanlarla birleştirilir. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur, içine yağ koyularak, ısıtılır. Doğranmış soğanlar, pırasalar, papya biber ve sarımsaklar ilave edilerek, karıştırılır ve hafifçe kavrulur. Domatesler ilave edilir ve suyunu salıp hafifçe çekinceye kadar pişirilir. Havuçlar ilave edilerek, hafifçe kavrulur. Yer elması, patetesler, kerevizler ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Ispanaklar ilave edilir ve hafifçe kavrulur. Sıcak süt ilave edilerek, karıştırılır. Sıcak et suyu yavaşça ilave edilerek karıştırılır. Yarım çay kaşığı karabiber ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Ara sıra kontrol edilir, gerekirse karıştırılır. Ayrı bir kapta, un ile su çırpılır, birkaç damla limon suyu ilave edilerek, yavaşça ve çorba karıştırılarak, çorbaya ilave edilir. Bir, iki taşım daha kaynatılan çorba, kıvam alınca ateşten alınır, tuz ilavesi ile tuzu ayarlanır ve büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine, ince kıyılmış maydanoz ve kırmızı pul veya toz biber, sumak ilave edilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İstenirse çorbaya, 1çorba kaşığı salça, 1 çay bardağı, küçük hamur parçacıkları veya 1 çay bardağı haşlanmış makarna, erişte veya 1 çorba kaşığı bulgur ilave edilebilir. Üzerine, 1 su bardağı, minik et kavurması, 1 ' er çorba kaşığı, tereyağında yakılmış kuru nane ve kırmızı biber de ilave edilebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder