20 Ocak 2012 Cuma
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - YOĞURTLU ÇORBA - - Kuru Bakliyatlı,Tahıllı, Sebzeli, Unlu, Yumurtalı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -
MALZEMELER : 1 su bardağı buğday, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 su bardağı kuru börülce ( karnıkara - loğlaz ), 1 su bardağı nohut, 1 tane yumurtanın sarısı, 3 tane taze soğan, 1 tane havuç, 1 çorba kaşığı un, 2 - 3 su bardağı ılık su, 1 tutam karabiber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN; a) 1 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kuru nane, bir tutam kırmızı toz biber ÜZERİ İÇİN; b) 1 çorba kaşığı sumak, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı kuru veya taze nane, her porsiyon için, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı YANINDA; 6 - 8 tane kırıkkırak HAZIRLANIŞI : Buğday, kuru börülce ile nohut, geceden iyice yıkanır ve bol su içinde, üzeri açık olarak ( gazının çıkması için ), sabaha kadar bekletilir. Sabah, suları süzülür ve ayrı ayrı tencerelerde, üzerini dört parmak geçecek kadar su ile bir tutam karabiber ve tuz ilavesiyle, tencerenin kapağı yarı açık olacak şekilde, orta hararetli ateşe koyularak, buğdaylar, börülceler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Yüzeylerinde biriken köpükler kevgir ile toplanarak atılır ve kaynatmaya devam edilir. Kaynayınca, ateş kısılır, tencerenin kapağı kapatılır ve bir süre de bu şekilde, kısık ateşte kaynatıldıktan sonra buğday, börülce ve nohut tencereleri ateşten alınır. Diğer tarafta, Süzme yoğurt, geniş ve derin bir kap içerisine boşaltılır. İçine bir yumurtanın sarısı, un, üzeri kazınıp, yıkandıktan sonra rendelenmiş havuç, ayıklandıktan sonra yıkanıp, ince kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, ılık su, bir fiske tuz ve karabiber koyularak, iyice çırpılır. Büyükçe bir tencereye, haşlanmış buğdaylar, haşlanmış börülceler ve haşlanmış nohutlar boşaltılır. İçine, yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak, hazırlanan yoğurtlu karışım, ilave edilir. Tencere kısık ateşe oturtulur. Bir, iki taşım kaynatılır ve çorba ateşten alınır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri için; a ) Sos tenceresine, tereyağı veya zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşe oturtulur. Yağların içine, kuru nane koyularak, bir, iki karıştırılır, köpürünce, naneleri yakmadan, ateşten alınır ve çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. ÜZERİ İÇİN ; b ) Çorba, tabaklara servis yapıldıktan sonra kişiler üzerine, istedikleri miktarlarda, sumak, karabiber, kuru nane, toz kırmızı biber serpiştirirler. Çorba, kırıkkıraklar eşliğinde, sıcak veya ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder