19 Ocak 2012 Perşembe

- SİVAS USULÜ, YOĞURT ÇORBASI - - ELAZIĞ USULÜ, AYRANLI ÇORBA - - BOLU USULÜ YOĞURT ÇORBASI - - URFA - HARRAN, ANAM BABAM AYRAN ÇORBASI - - KIRŞEHİR USULÜ, YOĞURT ÇORBASI -

 SİVAS USULÜ YOĞURT ÇORBASI :   MALZEMELER : İstenilen miktarlarda ;  Yarma, yoğurt, un, tuz, tereyağ, soğan, kuru nane, taze buğday  HAZIRLANIŞI :  Yarma, akşamdan iyice yıkanarak, soğuk su ile üzeri açık olarak, ıslatılır. Ertesi gün, bol su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. bir çorba kaşığı un ile yoğurt iyice karıştırılır ve haşlanmış yarmaya ilave edilir. Tuz eklenerek, bir taşım kaynatılır. Ateşten alınınca, üzerine; sos tavasında, yağ, soğan, kuru nane ile kavrulmuş, taze buğday ( sokarıç )ekilir ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    ELAZIĞ USULÜ AYRANLI ÇORBA :  MALZEMELER : İstenilen miktarlarda ;  Dövme buğday, nohut, barbunya fasulyesi vb. kuru bakliyatlar, yoğurt, maydanoz  HAZIRLANIŞI :  Buğday, nohut ve kuru bakliyatlar, akşamdan ayrı ayrı kaplarda, bol su ile yıkanarak, soğuk su ile üstü açık olarak, ıslatılır. Ertesi gün, bol su ile yumuşayıncaya kadar hep birlikte haşlanır. Üzerine, yoğurt veya suluca ayran ilave edilerek, sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.  BOLU USULÜ YOĞURT ÇORBASI :  MALZEMELER : 2 kepçe süzme yoğurt, 1,5 kepçe un, 1 tane yumurta, 1 - 2 avuç kuru fasulye, 1 avuç pirinç, tuz, karabiber veya kırmızı biber ( yoğurdun yağı olduğu için yağ koyulmuyor ) HAZIRLANIŞI :  Kuru fasulye, akşamdan bol su ile yıkanarak, soğuk su ile üzeri açık olarak, ıslatılır. Ertesi gün bol su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yıkanmış pirinç ilave edilerek, pirinçler de pişinceye kadar kaynatılır. Yoğurt ile yumurta çırpılır. Çorbaya, sürekli karıştırılarak ve yavaşça ilave edilir ve çorba, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Üzerine biber yakılarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.   URFA - HARRAN - ANAM, BABAM - AYRAN ÇORBASI :  Bu çorbaya, yörede, AŞ LEBEN de denir. MALZEMELER :  1 tas buğday, 4 tas su, 1 bakraç ayran   HAZIRLANIŞI :  Buğday bol su ile yıkanarak, akşamdan ıslatılır. Ertesi gün buğday ile su, buğdaylar yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Buğdaylar pişince, üzerine, ayran dökülerek, karıştırılır. Bir iki taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Çorba hazırdır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  KIRŞEHİR USULÜ YOĞURT ÇORBASI :  MALZEMELER :  1 bardak süzme yoğurt, yarım su bardağı yeşil mercimek, yarım su bardağı nohut, 1su bardağı dövme ( buğday ), 2 çorba kaşığı un, 1 tane yumurta, 1 tane patates, 1 tane patlıcan, 2 tane domates, 2 tane sivri biber, 4 kaşık sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı, 1,5 litre su, yeterince tuz ve nane ( mevsimine göre kuru veya taze nane ) HAZIRLANIŞI :  Nohut, mercimek ve dövme akşamdan iyice yıkanarak, soğuk su ile üzeri açık olarak, ıslatılır. Ertesi gün bol su ile ayrı ayrı haşlanır. Patates ve domateslerin kabukları soyularak, küp küp doğranır. Sivri biberler küçük küçük, patlıcan alaca soyularak, küp küp doğranır. Ayrı yerde, yoğurt, yumurta, un, sıvı yağ karıştırılarak, çırpılır. Tencereye su koyulur. Bu karışım eklenir. Mercimek, nohut, dövme katılır ve karıştırılarak, pişirilir. Çorba kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Sonra patates, domates, biber ve patlıcanlar ilave edilir. Arada sırada karıştırılarak, pişirilmeye devam edilir. Pişince, tuz koyulur ve çorba ateşten alınır. Bir kaşık yağda kuru nane kızdırılır ve çorbanın üzerindegezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Çorba servise hazırdır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder