4 Aralık 2011 Pazar

ARABAŞI ÇORBASI - Tavuk Etli, Hamurlu Çorba - - İç Anadolu Bölgesi ' ne ait çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 tane tavuk, 10 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tane limonun suyu, 1,5 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber  HAMURU İÇİN ;  4 su bardağı un, 4 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz        HAZIRLANIŞI :  Tavuk temizlenerek, tencereye koyulur. Üzerine 10 su bardağı su ilave edilerek, kaynamaya bırakılır. Bu sırada, hamur hazırlanmaya başlanır. Çukur bir kabın içine un elenir. Tuz koyularak, karıştırılır. Üzerine 4 su bardağı su, azar azar yedirerek, eklenir. Bu karışım, hafifçe ıslatılmış, yuvarlak fırın tepsisine boşaltılır. Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında, 15 dakika pişirilir. ( Hamur, fırın yerine, muhallebi gibi ateş üzerinde de pişirilebilir. Fakat; hamur, çabuk topaklaşabileceği için, bu işlemi uygulayabilmek için tecrübeli olmak gerekir. ) Fırında çıkarılan hamur soğurken, Haşlanan tavuk, kemiklerinden ayrılır. Küçük lokmalık parçalara bölünür. Tenceredeki tavuk suyuna,tatlı kırmızı toz biber, tuz, limon suyu ve ayıklanan tavuk eti ilave edilerek, karıştırılır. Orta hararetli ateşte kaynatılır ve kaynayınca, ateşten alınır. Çorba, orta büyüklükte, derin kaseye koyulur. Pişen hamur tepsisinin tam ortasından, çorba kasesinin çapında yuvarlak hamur çıkarılır. Bu oyuğa, çorba kasesi yerleştirilir. Tepsideki hamura, kişi sayısına göre bıçakla kesik atılır.Yer sofrası düzenine göre kaşık koyulur. Afiyet olsun.   * İstenirse; hamur, baklava şeklinde kesilerek, çorbaya ilave edilir.   * İç Anadolu ' nun çeşitli illerinde, kış aylarında '' Arabaşı Günleri '' düzenlenir. Bu çorbayı, ekmek ile yemek, görgüsüzlük sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder